La jornada d’avui a Donostia ha vingut marcada per una vaga general i manifestacions als carrers que també han acabat afectant al Festival de Cinema. Les projeccions han quedat reduides a dues i s’han cancel.lat les rodes de premsa principals. Així que avui només us podem parlar de dos cintes.

ALL APOLOGIES

La primera candidata a la Conxa d’Or d’avui era la única pel.lícula asiàtica a la Secció Oficial d’aquesta 60 edició. La signa la xinesa Emily Tang, present a la sala durant la projecció. “All apologies” té com a protagonistes dos matrimonis. Per una banda, Cheng, un obrer de la construcció i Zhen, una orgullosa mare d’un nen que ja no podrà tenir més fills. I per l’altra, Man i Yu, pares d’una nena que regenten una petita botiga de menjar. Un dia, mentre Man fa un repartiment, pateix un accident de trànsit en el que ell queda malferit i el fill de Cheng mor. Tot i que tot ha estat un accident, abrumats per la culpa, el segon matrimoni intenta compensar el primer amb diners. Però Cheng té una altra idea en ment, vol que Yu li doni un fill per reemplaçar el que han perdut.

Un fotograma de "All apologies"

All apologies” és un drama correcte sense més. Ben plantejat, de forma concisa, i que aprofita el cas d’aquestes dues families per plantejar una història sobre la culpa i que reflexa la realitat social xinesa pel què fa a la importancia que s’hi dóna als descendents varons. No obstant els personatges, la situació que viuen i les seves reaccions semblen poc exportables de cara a despertar l’empatia en els espectadors d’altres països.

RHINO SEASON

La última vegada que vam poder veure el director iraní Bahman Ghobadi a San Sebastián, va ser per a la presentació de “Nadie sabe nada de gatos persas” en aquest mateix festival. Aleshores ja ens va transmetre una profunda sensació de tristesa i desesperança per les condicions en que había de rodar i la situació que pateixen els artistes al seu país. Però en general les seves pel.lícules se les apanyaven per retratar realitats dures sempre amb notes d’humor i petites llums d’esperança. En aquest 2012, Ghobadi ha arribat a San Sebastián lleugerament més somrient i acompanyat de la imponent Monica Bellucci, però després de veure el seu film a competició, creiem que el sentit de l’humor l’ha perdut definitivament.

L'equip de "Rhino Season" a la catifa vermella

A “Rhino Season“, Bellucci és Mina, una dona iraniana de familia benestant que s’enamora i es casa amb Sahel, un poeta. Amb l’arribada de la revolució, l’ex-xofer de Mina, enamorat d’ella i desesperat pel seu rebuig es converteix en funcionari i orquestra la detenció de la parella. Sahel és condemnat a 30 anys de presó per fer proclames polítiques als seus poemes, i Mina a 10 anys per col.laborar amb el seu marit. Al cap de 10 anys Mina surt de la presó amb dos fills fruit d’una violació i reb la falsa noticia de que Sahel ha mort durant el seu captiveri. Finalment accepta marxar cap a Istambul a refer la seva vida. Però vint anys més tard Sahel sortirà de la presó i començarà a buscar-la.

El trio protagonista de "Rhino season"

Rhino Season” ve recolzada per la producció de Martin Scorsese i marca un punt i apart en la trajectòria de Ghobadi, comptant per primer cop amb una estrella de renom, però també passant-se a un cinema amb més vocació poètica, un to més trist i trencant amb l’estil narratiu que haviem vist a “Las tortugas también vuelan” o “Half Moon“.

En el fons aquesta és una història d’amor tràgica lligada a la realitat i la història d’Iran. Però en la forma, la pe.lícula resulta massa pretenciosament lírica, inconexa, amb injustificades imatges oníriques i amb una gravetat que, despullada de la ironia que alleugeria les seves pel.lícules anteriors, fa que aquesta sigui avorrida tot i la seva escasa hora i mitja de metratge. Bellucci, qui porta el pes del film, no fa pas un mal paper amb la seva constant cara de compungida, però un es passa la pel.lícula pensant què hi pinta en un film com aquest.

Per demà esperem la tornada a la normalitat i l’arribada d’un nou premi Donosti: el galès Ewan McGregor.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X