Amb tocs de James Bond, Hercule Poirot o Sherlock Holmes, l’agent especial Aloysius Pendergast s’ha guanyat un espai entre els detectius literaris que un recorda. Sureny, amb una intel·ligència prodigiosa,modals exquisits i gust per tot el que és car, aquest és l’estil de Aloysius X. L. Pendergast, el detectiu creat a quatre mans, les de Douglas Preston i Lincoln Child, al 1995.

L’agent de l’FBI, Aloysius Pendergast pertany a la secció de Nova Orleans. Meticulós, intuitiu, primirat, expert en disfresses, seductor peculiar i amb una intel·ligència prodigiosa té un certa tirada pels assassins de sèrie. Allà on va se’n troba un (fins i tot quan està de vacances) i més d’un cop assassins associats a algun aspecte peculiar o quasi sobrenatural i amb tendència a crims especialment esgarrifosos.

Malgrat les seves qualitats Aloysius X. L. Pendergast no era el protagonista de les novel·les de Preston i Child. La primera aparició del nostre agent secret és a “El ídolo perdido”, on prenen més protagonisme Margo Green, Bill Smithback i el tinent d’Agosta. Però amb el seu aspecte peculiar, l’Agent Pendergast, un albí que sempre va de negre, i la seva ment fred, calculadora i analítica al millor estil Holmes, el lector s’hi fixa de seguida. Quan l’agent Pendergast arriba a un cas i pren el control, també pren el control i l’atenció del que segueix l’aventura.

Al llarg de les onze novel·les, l’agent Pendergast ha estat força ben acompanyat: el tinent Vincent D´Agosta; Proctor, el seu xofer i home de confiança; la doctora Nora Kelly, conservadora del Museu d’Història Natural de Nova York; Bill Smithback, periodista; Margo Green, també conservadora del Museu; Laura Hayward, capitana de policia o Lady Viola, amb clares intencions respecte a Pendergast.

De mica en mica l’agent Pendergast s’ha anat fet l’amo. Ha anat prenent fulls i paraules a la resta de personatges, per ocupar-les ell. És normal donar més espai a un personatge altament capaç però al mateix temps estrambòtic. A Pendergast ha viscut mil i una aventures en els llibres, monstres estranys en el Museu d’Història Natural de Nova York, osaris a Nova York, rituals vudú, brutals assassinats a Kansas, viatges a la vella Itàlia i finalment, els problemes associats a la seva família.

Aloysius Pendergast

Perquè, el seu món personal, en els primers llibres misteriosament amagat, s’ha anat destapant gradualment, deixant anar històries i relacions familiars tant atraients com ell. Només un personatge com ell podria tenir una família tant misteriosa i plena de clars-obscurs. Del geni a la bogeria hi ha un pas i no ha estat mai tant cert com en aquesta família. Pendergast també pateix aquesta lluita contra la foscor herència malaltissa dels seus gens familiars on hi han hagut casos de bogeria i de crims esgarrifosos. Però Aloysius és el bé, en lluita amb el costat fosc que, en certs moments, amenaça en emportar-se’l.

I de quina ment surt aquest estrany i seductor personatge? Doncs no d’una, sino de dues: de les de Douglas Preston i Lincoln Child.

Douglas Preston és un escriptor i editor nord-americà nascut Cambridge, Massachusetts. Va començar a escriure en col·laboració amb el Museu d’Història Natural Americà. En la mateixa època va ser columnista per a la revista Natural History, Posteriorment va seguir col·laborant amb altres mitjans, com el New Yorker, el Smithsonian, Harper’s i el National Geographic.

Lincoln Child és editor, analista de sistemes i escriptor nord-americà. Va néixer a Westport, Connecticut, amb el cuc d’escriure quan encara era un nen nen, i és llicenciat en Literatura Anglesa a Carleton College, a Minnesota. El 1979 va aconseguir una petita feina a l’editorial St Martin’s Press, on va acabar sent editor, i fundant la seva secció de terror. Finalment va abandonar el món editorial per treballar com a analista de sistemes en MetLife. Ben aviat Child va començar a enyorar els llibres i va reprendre l’escriptura, publicant “The Relic”, la seva primera novel·la al costat de Preston, que amb el temps va ser adaptada al cinema sota la direcció de Peter Hyams.

Lincoln Child és un gran aficionat a la literatura anglesa vuitcentista i al terror. Douglas Preston és un científic relacionat amb la història natural que ha treballat molt de temps en museus. Així que en aquesta tasca creativa compartida de lluny ja sabem que aporta cada un d’ells. Preston aporta la part científica; va estar treballant molts anys en un museu, lloc que ha estat utilitzat per ubicar les primeres trames de les seves novel·les; i ha estat periodista, un dels protagonistes dels primers llibres, l’Smithback ho era. Child hi posa el terror, el món gòtic, el punt paranormal i el món de la informàtica, també molt present en tota la sèrie de novel·les.

L’agent Pendergast i les novel·les protagonitzades per aquest personatge són les que han donat la fama a aquests dos escriptors. Amb “Venganza” i el seu nou personatge Gideon Crew van intentar crear un nou Pendergast, semblant però diferent i en alguns aspectes massa augmentat. Personalment crec que encara no han aconseguit dotar-lo del carisma que fa atractiu a Pendergast i que fa que un segueixi la seva sèrie de llibres.

Aloysius Pendergast

Aquí us deixem un llistat dels títols publicats fins ara.

 • El ídolo perdido (The Relic) (1995)
 • El relicario (Reliquary) (1998)
 • Los asesinatos de Manhattan (The Cabinet of Curiosities) (2003)
 • Naturaleza muerta (Still Life with Crows) (2003)
 • La mano del diablo (Brimstone) (2004)
 • La danza de la muerte (Dance of Death) (2005)
 • El libro de los muertos (Book of the Death) (2006)
 • El círculo oscuro (The wheel of darkness) (2008)
 • La danza del cementerio (Cemetery Dance) (2009)
 • Pantano de sangre (Fever Dream ) (2010)
 • Sangre fría (Cold Vengance) (2011)
 • ??? (Two Graves) – pendent de publicació

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies