Partint d’una història real ocorreguda l’any 1999 en un petit poblet de Yorkshire, Noies de calendari ens explica com unes dones normals i corrents i membres d’una típica associació femenina britànica, es converteixen en un fenomen global quan decideixen aparèixer nues en un calendari. I el culpable de tot és John Baker, el marit d’una de les protagonistes, mort l’any anterior a causa d’una leucèmia. Des de la seva estrena l’any 2009 al Festival de Chichester i el seu pas pel West End de Londres, l’obra ha esdevingut un èxit internacional que tot just arriba a la cartellera catalana.

Noies de calendari no és precisament un text trencador a nivell formal, ja que la seva estructura respecta l’estructura clàssica, però sí que trenca esquemes en el fons. La premissa de la qual partim és el “per què no?” ¿Per que un conjunt de dones que ja fa anys van abandonar l’etapa de la joventut no poden protagonitzar nues un calendari? ¿I per què aquest calendari no pot resultar un èxit de vendes i esdevenir tot un fenomen social? Les autèntiques noies de Yorkshire van iniciar la seva aventura a mode d’homenatge i amb la finalitat de comprar un sofà per a la sala d’espera d’un hospital i així evitar que els familiars dels malalts acabessin amb més d’una contractura. I tot plegat amb un somriure i amb un sentit de l’humor envejable per recuperar-se de la pèrdua. El dol també es pot combatre afegint dosis d’optimisme a la tristesa i pensant en la voluntat del desaparegut.

Les sis protagonistes representen tipus ben diferents de dones. La diversitat i la diferència pot convertir-se en un vincle d’amistat. I sobretot el suport mutu. Interpretades per un conjunt d’actrius de contrastada solvència teatral, el públic és receptor de la bona química i connexió que comparteixen entre elles. Excel·lents Maife Gil, Imma Colomer, Teresa Vallicrosa, Cati Solivellas, Eva Barceló i Anna Azcona en cadascuna de les escenes. Professionalitat extrema que demostren en aquelles escenes en què -per exigències del guió- cal aparèixer amb poca roba a l’escenari. Desprenen humor i atreviment, fent gaudir a l’espectador amb els enginys i estudiats moviments per no ensenyar més del que toca però sí més del que habitualment ensenyen… Aplaudim des d’aquí el seu atreviment.

Noies de calendari Teatre Poliorama

I acompanyant aquest elenc, també apareixen Isabel Rocatti -contrapunt de l’atreviment de les protagonistes-, Mercè Espelleta, Bibiana Schönhöfer -irreconeixible en les seves dues breus aparicions!-, Jordi Andújar -genial el seu personatge de Lawrence quan interactua amb les protagonistes- Jordi Coromina i Santi Pons -un actor que faci el que faci, mai ens decepciona-. Tots ells esdevenen bons suports de les protagonistes.

Antonio Calvo dirigeix la proposta que s’escenifica al Teatre Poliorama. La seva posada en escena és clàssica i l’originalitat més marcada és l’enginy que apuntàvem anteriorment en el moment de muntar les escenes en què la nuesa és la protagonista. La resta és del tot correcte però en certs moments manca una certa dosi de risc i intensitat, fet que fa que el muntatge pateixi cert desequilibri en el seu ritme, tot i que segurament marcat per la dificultat d’intercalar comèdia i drama. El resultat, però, és un espectacle força solvent i apte per a tots els públics, que trenca canons establerts i diverteix força al públic assistent amb un missatge clarament encoratjador.


Es pot veure a: Teatre Poliorama
Text: Tim Firth
Intèrprets: Anna Azcona, Eva Barceló, Imma Colomer, Mercè Espelleta, Maife Gil, Isabel Rocatti, Bibiana Schönhöfer, Cati Solivellas, Teresa Vallicrosa, Jordi Andújar, Jordi Coromina i Santi Pons.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies