"La ley de las balas" de Charlie Huston
7Valoració

Quatre adolescents, els anys 80, mafiosos traficants i una planta processadora de drogues són els quatre elements que fa servir Charlie Huston per posar en marxa el drama de “La Ley de las Balas”. Ambientada a California, la novel·la és una història de transformació, una aventura que es complicarà i que canviarà la visió de la vida dels quatre protagonistes.

Estiu de 1983. George, Héctor, Paul i Andy passen les vacances escapant dels pares, buscant alguna cosa per col·locar-se i ficant-se en els embolics més diversos. Quan els arriba una proposició per guanyar-se uns diners robant joies a cases del barri no s’imaginen que estan a punt de posar-se en el punt de mira dels Arroyo, uns perillosos delinqüents mexicans.

La Ley de las Balas inclou els elements habituals en les obres de Charlie Huston: diàlegs ràpids i divertits, escenes impactants i molta violència. El quartet protagonista està molt ben construït i definit, amb personalitats diferents i entorns que, tot i ser una novel·la curta, estan excel·lentment presentats. Les 280 pàgines de la novel·la no permeten dedicar tones d’espai a definir personatges i situacions de partida perquè el que interessa a l’autor és que l’acció comenci ràpid i que el drama es desenvolupi amb cert ritme. Tot i així, Huston, fent servir una estructura que trenca la línia temporal i fa salts en la narració de la història, fa un dibuix de tots els personatges que permet entendre d’on venen i que serà molt important durant tot el procés d’acompanyar-los en la salvatge aventura que viuran.

Amant de descripcions breus i d’una narració de tipus cinematogràfic, Huston economitza l’espai que té i fa servir l’acció continuada i els diàlegs enginyosos per mantenir l’atenció del lector. Els arguments no són excessivament elaborats i generalment presenten a una persona o grup de persones que es fiquen en un problema que es va embolicant fins a convertir-se en un veritable drama. Però Charlie Huston sap plantejar la situació de manera atractiva i habitualment una novel·la seva es llegeix en pocs dies sense deixar-la descansar.

No tot és perfecte en la narrativa de Huston. El seu llenguatge és senzill, amb una prosa poc complexa i més al servei de la història que de crear literatura d’alt nivell, les històries, com ja hem dit, són senzilles i segueixen un esquema que es repeteix i alguns diàlegs són tan excessius que travessen la frontera d’allò que és real. Però tot això és marca de la casa, són els elements amb els que juga l’autor per construir les seves obres i acaben funcionant perquè el resultat final és trepidant i emociona.

La Ley de las Balas és una novel·la molt entretinguda, que no perd el temps en llargs plantejaments i es posa ben ràpid a concatenar escenes d’acció cada cop més salvatges i complicades. Compta amb uns protagonistes carismàtics i uns dolents que fan pena i por a parts iguals i, al final, en tancar l’última pàgina, un és conscient d’haver llegit un producte destinat a divertir però de qualitat.


Editorial: Random House Mondadori
ISBN: 9788439723745
Pàgines: 288 pàgines
Preu: 17,90 €

Charlie Huston treballava en un bar quan va escriure la seva primera obra i va ser nominat al premi Edgar de novel·la negra. A partir d'aquí va decidir dedicar-se a l'escriptura i ha escrit altres obres com la trilogia de Hank Thompson o els casos del detectiu Joe Pitt. En els darrers anys també ha començat a escriure còmics per a l'editorial Marvel com Moon Knight o Wolverine: The best there is

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies