"Camelot" i "El libro de Merlín" de T.H. White
7Valoració

En una vibrant sacsejada a la història de les llegendes, en T.H.White ens apropa a les diferents etapes de la vida del cèlebre Rei Artur, la Reina Ginebra, Lancelot i en Merlí. Una historia de cavalleria que introdueix al lector a Camelot, un regne perdut en l’espai i en el temps, el fa viure com un dels homes de la taula rodona, i li dóna la oportunitat de recrear amb la imaginació una història que ha copsat molts somnis d’infantesa.

Amb una dinàmica digne d’un regne màgic, l’autor atrapa, captiva i encisa, de la mateixa manera que l’Excalibur brunzeix en l’aire. Pàgina a pàgina el lector es submergeix en un món fantàstic on els seus personatges tenen unes característiques molt humanes amb una guspira de màgia. Una història on l’aventura es barreja amb la tragèdia, on l’amor es barreja amb la traïció i on la màgia es barreja amb la humanitat d’esperit.

Els seus diàlegs resulten frescos i atractius, i en la seva prosa s’amaguen les descripcions més belles i acurades sobre l’ambient i els personatges, creant una tridimensionalitat i profunditat amb la qual l’autor volia pal·liar les seqüeles d’una guerra donant quelcom d’esperança als seus lectors. Tot i que s’havia de publicar en una pentalogia, al final els primers quatre volums van quedar recollits a “Camelot” i l’últim a “El libro de Merlín” que va ser publicat amb posterioritat.

La aventura comença a “Camelot” amb una sèrie de pràctiques màgiques, degudes a les arts d’encantament de Merlí, que serviran a un nen anomenat Berruga per assolir el fabulós destí que l’espera: convertir-se en el rei Artur. Una vegada arrencada l’espasa Excalibur, ocupa el tron i inicia les seves primeres batalles contra aquells que es resisteixen a acceptar el seu poder. El seu casament amb Ginebra, la seva amistat amb el llegendari Lancelot del Llac i els amors d’aquest amb la reina es converteixen en el punt central d’aquesta èpica narració d’aventures i personatges medievals.

Camelot

I com tota història té un inici i un final, aquest final es recull a “El libro de Merlín”, on trobarem la brillant conclusió de la vida del rei Artur. Vell i acabat, el rei Artur s’abandona a la destinació fatal que l’espera davant de Mordred, el seu fill bastard, obsessionat per derrotar-lo i ocupar el tron. Però l’aparició del seu amic i mestre, Merlín, aportarà un bri d’esperança a la vida del cansat rei.

La recuperació dels personatges del cicle artúric en aquest llibre reprèn la fantasia dels temps remots per transformar-la en una deliciosa reflexió sobre l’estupidesa humana i l’efecte devastador de la guerra.

Una recomanació per a tots aquells que tot i la calor s’atreveixin a vestir amb armadura i portar una pesant espasa cap a un destí incert.


Editorial: DeBolsillo
ISBN: 9788499895833 i 9788499895826
Pàgines: 816 i 224
Preu: 10,95 € i 8,95 € (E-Books: 6,99 € i 5,99 €)

Terence Hanbury White (1906-1964) va néixer a Bombai i va estudiar al Cheltenham College i posteriorment a Cambridge. Conclosos els seus estudis, es va dedicar a l'ensenyament durant sis anys. La seva primera obra, el llibre autobiogràfic “England Have My Bones” (1936), va aconseguir un gran èxit. Des de llavors es va dedicar exclusivament a escriure i investigar sobre diversos temes, entre els quals va destacar el seu estudi sobre les llegendes artúriques. Com a fruit d'aquesta investigació va sorgir “The Once and Future King”. L'obra, amb el nom de “Camelot”, seria convertida el 1960 en un exitós musical a Broadway. Al nostre país es va publicar amb el títol “Camelot” i va obtenir un interès immediat per part de públic i premsa. “El llibre de Merlín”, títol que tanca el cicle, va ser publicat pòstumament el 1971.

Malgrat la seva popularitat, White va tractar sempre d'aïllar-se de la societat, retirant-se primer a Irlanda i després a l'illa d'Alderney, al canal de la Mànega. A part dels seus treballs literaris, les seves aficions predilectes eren la pesca, la caça i la cura de la seva col•lecció d'animals domèstics.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies