"El guardián de los niños" de Johan Theorin
8Valoració

Johan Theorin abandona momentàniament la seva tetralogia ambientada a l’illa d’Öland ,amb la que va aconseguir nombrosos premis, per portar-nos una novel·la que funciona de manera independent sense obrir cap cicle ni presentar-nos un personatge de llarg recorregut. “El guardián de los niños” és un relat dur que parla de les conseqüències dels traumes d’infantesa, tot unit a la crònica d’un crim i a una història d’amor.

Jan Hauger es trasllada a viure a una petita ciutat de la costa est de Suècia per començar a treballar com a professor a l’escola infantil de la clínica psiquiàtrica Santa Patricia, coneguda amb el sinistre sobrenom de Santa Psico. Jan s’adapta perfectament a la seva feina i es converteix en un membre imprescindible de l’equip gràcies a la seva gran empatia amb els nens. Però el passat de Hauger és més fosc del que sembla i el podria haver portat a acceptar precisament aquella feina. Jan amaga un secret terrible i busca desesperadament a una persona i Santa Psico podria tenir les respostes que el noi busca.

Theorin construeix una novel·la complexa i absorbent plena de simbolismes i d’una narrativa elaborada. La vida del protagonista se’ns presenta en tres moments temporals diferents (l’adolescència, el terrible secret que Jan amaga durant els seus primers anys com a professor i el present) que es van desenvolupant de manera independent durant la narració. Són moments que semblen inicialment desconnectats però que, sense pressa, fent creixent la història, van teixint un tapis més gran, una vida més complexa i fosca del que el lector podria esperar. Tots aquests esdeveniments acaben cristal·litzant en el conflicte present, que esclatarà en la cara de Jan com una bomba i posarà la seva vida (i la de les persones que l’envolten) en perill.

Johan Theorin coneix els mecanismes de la narrativa de gènere negre a la perfecció, creant situacions que creixen en tensió pàgina a pàgina, enganxant al lector tot i que la proposta és complexa i el fa transitar per un territori ple d’esdeveniments desconnectats. Aquest coneixement també el porta a canviar les normes constantment, abandonant l’estructura típica del gènere per sorprendre continuament al lector. L’escriptor confia en la potència de les seves propostes, d’uns personatges que defugen els estereotips de bo i dolent, que es mouen en territoris pintats amb matisos de gris. També confia en la seva gran capacitat per deixar els capítols en el moment més àlgid fent que el lector es pregunti que passarà a continuació mentre que l’autor decideix passar a un altre moment temporal i seguir amb el seu pla per fer créixer la història. Tots aquests elements es combinen amb elegància, buscant la complicitat d’un lector intel·ligent que vol saber més però que gaudeix del joc. Aquí radica el veritable poder de El guardian de los niños, no en el seu tema de fons o en el crim o en la història d’amor mil vegades vistes, sinó en l’originalitat de la proposta, en la manera d’explicar-la i en el vernís realista que Theorin ha aplicat a les seves pàgines.

El guardian de los niños és una fantàstica novel·la de gènere, més de 400 pàgines intrigants, que creix en intensitat a mesura que avança la història i funciona a la perfecció a l’hora d’unir les diferents situacions. Es tracta d’un llibre elegant i coherent que, en arribar al final, no canvia el to i ens proporciona una resolució agredolça, trista i a la vegada satisfactòria.


Editorial: Random House Mondadori
ISBN: 9788439725800
Pàgines: 432 pàgines
Preu: 18,90 € / 12,99 € (e-book)

Johan Theorin és periodista i escriptor. Va passar els estius a l'illa d'Öland aprenent el folclore i les llegendes del lloc que després han servit per inspirar les seves obres. Ha obtingut els premis més importants del gènere negre com el Glass Key o el premi de l'Associació Anglesa d'Escriptors de Novel·la Negra. Ha publicat els tres primers volums de la tetralogia d'Öland, La hora de las sombras, La tormenta de nieve i La marca de sangre, i l'obra independent El guardián de los niños.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies