"El cementerio de barcos" de Paolo Bacigalupi
9Valoració

L’època dels combustibles fòssils s’ha acabat. El progrés desmesurat a base dels recursos naturals ha deixat el planeta Terra en un lloc inhòspit on s’ha de lluitar dia a dia per poder sobreviure. Nailer treballa dur per poder menjar i no deixa de somniar amb un cop de sort que el pugui treure d’aquesta crua i rutinària vida. Aquest és el nou treball de Paolo Bacigalupi, un dels millors autors de ciència ficció del moment.

El Golf de Mèxic és un cementiri de ferralla flotant. Molts dels grans vaixells de mercaderies i petroliers romanen encallats a prop de les seves platges. Lluny de ser una desgràcia, és l’oportunitat de moltes persones de poder treballar i guanyar-se uns diners per a subsistir. Contenen materials valuosos com el cable de coure, les planxes de ferro, ferralla i a vegades, si hi ha molta sort, bidons d’oli i petroli, materials i recursos que són gairebé inexistents.

Nailer és un nen que s’encarrega de recuperar materials de l’interior d’aquests fantasmes flotants. Pertany a un grup de treballadors menuts, tots menors d’edat, especialitzats en arrossegar-se pels estrets conductes de ventilació arribant així a llocs de difícil accés i recollir materials de mida petita com fil de coure. Viu a la platja en una petita tenda, on es respira tranquil·litat fins l’arribada del seu pare, totalment drogat i begut, moment on s’inicien les discussions, els crits i els cops.

El protagonista de la novel·la, Nailer, troba inesperadament el que sempre s’ha imaginat, el cop de sort que l’ajudarà a sortir per sempre d’aquell forat. Aquest serà només el començament, el punt de partida d’una aventura fascinant on haurà de recórrer un camí desconegut acompanyat d’una misteriosa noia i una desconcertant criatura.

El cementerio de barcos

“El cementerio de barcos” és una nova història de Paolo Bacigalupi que continua amb la seva visió d’un futur fosc i apocalíptic fruit dels excessos del present que ens va presentar  en el seu anterior llibre La chica mecánica. L’ambientació i recreació dels escenaris de la novel·la són magnífics i es fan terriblement propers. Les subtils pinzellades dels costums, fets i rutines, evoquen al lector la reconstrucció personal d’aquest futur. S’allibera així el pensament i la imaginació sense acotar-lo excessivament amb farragoses i detallades descripcions.

També cal destacar el ritme de la narració gràcies a la fluïdesa dels diferents esdeveniments que alleugereixen la lectura. La trama gira al voltant d’un personatge central. Aquest fil conductor unidireccional concentra el focus d’atenció en el protagonista, provocant així una simplificació de les subtrames que podrien generar els personatges que envolten al protagonista. Aquest fet, lluny de restar punts a la novel·la, possibilita una frescor narrativa que la fa molt més digerible i a la vegada plaent.

Estem davant d’una de les millor novel·les de ciència ficció d’aquest estiu. Molt recomanable pels amants del gènere i totalment imprescindible si ja s’ha llegit la seva obra anterior La chica mecánica.


Editorial: Random House Mondadori
ISBN: 978 84 01352546
Pàgines: 352
Preu: 17,90€

Paolo Bacigalupi és un jove escriptor de ciència ficció. Va començar escrivint breus històries de gènere fantàstic i de ficció recopilades al llibre “Pump six and other stories”. “La chica mecànica” va ser la seva primera novel•la que va obtenir un gran èxit de la crítica especialitzada i del públic. Amb aquesta novel•la va guanyar un grapat de prestigiosos premis com el Hugo, el Locus i el Nebula. Amb la següent novela, "Cementerio de barcos" va ser finalista al 2010 al National Book Award. La saga continuarà amb "The drowned cities", publicada al maig de 2012 als Estats Units.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X