Prometheus
7Valoració

Amb “Prometheus” Ridley Scott torna, 30 anys després, a l’univers d’Alien. Ridley Scott va rodar en 1979 “Alien, el vuitè passatger”, un dels films més influents de la ciència ficció terrorífica de les últimes dècades. Als seus 74 anys, Scott recupera molt de l’ambient de les seves primeres obres, perquè “Prometheus”, potser és hereva d’Alien, però també ho és, en molts sentits, de “Blade Runner”.

Per “Prometheus”, aquesta anomenada preqüela d'”Alien” que no ho és tant, el cineasta ha fitxat un bon grapat de noms coneguts i destacats durant els darrers anys: Noomi Rapace (La magnífica Lisbeth Sallander en les adaptacions sueques de “Millennium“), Michael Fassbender (en alça pel seu excel·lent treball a “Shame“) i la gran Charlize Theron (“Blancanieves i la llegenda del caçador” ha estat la seva última estrena) entre altres.

Prometheus” arrenca amb l’autosacrificiu d’un gegantesc ésser en un món estrany. En un altre lloc i en un altre temps, una parella d’investigadors topa amb una sorprenent troballa en una excavació arqueològica. Es tracta d’un mapa que condueix cap a un llunyà planeta, un planeta on s’hi podrien resoldre les incògnites sobre l’origen de l’home. La corporació Weiland contracta un equip de científics i en la nau Prometheus, es desplacen durant un llarg al planeta assenyalat.

Mentre els científics viatgen en les cabines de criogenització, David, un androide fascinat amb “Lawrence d’Aràbia“, el clàssic de David Lean, guia la nau. Cadascun d’ells manté les seves pròpies esperances del que trobaran un cop arribin a destí, però el que hi ha acaba sent inesperat i mortalment perillós.

Prometheus Ridley Scott Michael Fassbender Noomi Rapace

Amb un guió elaborat per Jon Spaiths (artífex de “L’hora més fosca“) i Damon Lindelof (creador de “Lost“) i, sobretot, gràcies a la gran fotografia de Dariusz Wolski, “Prometheus” és un film que capta l’atenció de l’espectador des del primer moment. Ho fa no només per les ànsies de saber que ens aportarà de nou sobre l’origen de l’univers Alien sinó per la força de les seves imatges, començant per l’aparició d’aquest ésser gegantesc i el seu suïcidi ritual o el maneig de David (esplèndid Fassbender) per la nau Prometheus.

La primera part del metratge el film sembla més proper a “2001, una odissea de l’espai“, amb el missatge per a la humanitat d’una raça superior i s’hi poden trobar molts punts de connexió amb una altre de les obres d’Scott, “Blade Runner” amb la recerca del creador per demanar-li explicacions, o voler evitar la mort a tota costa que no pas a “Alien”. De mica en mica, però, el film creix en misteri i tensió, i l’acció va “in crescendo” de manera evident fins a l’aparició del monstre que tothom espera veure, en una escena breu però contundent. No arriba a ser un film de terror però sí que hi ha algun petit ensurt i sobretot, escenes esgarrifants com l’operació protagonitzada per Noomi Rapace, escena a partir de la qual es converteix en una digna hereva d’Ellen Ripley.

Prometheus Ridley Scott Michael Fassbender Noomi Rapace

Per desgràcia, “Prometheus” no és un film rodó com era “Alien” o “Blade runner”, sobretot per culpa del seu desenvolupament de personatges. Noomi Rapace i sobretot Michael Fassbender es mengen literalment la resta de l’elenc protagonista i no perquè els altres no tinguin vàlua com actors sinó perquè els seus personatges no estan prou desenvolupats i el seu desenllaç no acaba d’afectar a l’espectador com caldria. El cas més evident és el de Charlize Theron, amb un personatge fred, misteriós, que amaga molt però del que s’explica massa poc.

Malgrat els seus defectes, “Prometheus” és un film altament recomanable pels amants de la ciència ficció sempre que tingueu clar que aneu a veure. No és “Alien, el vuitè passatger“, no és “Blade runner”, per molt que hagi trets comuns. Si enyoreu aquestes últimes podeu optar per una posterior sessió doble.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X