El joven vendedor y el estilo de vida fluido
6Valoració

Aquesta novel·la curta de Fernando San Basilio és una creació molt particular, una fantasia realista que transcorre al llarg d’un dia en un dels escenaris més o menys habituals en la vida de moltes persones, un centre comercial. En aquest entorn tan ordinari, l’autor segueix a uns pocs personatges que transiten per les seves vides durant unes poques hores i les converteixen en una estranya aventura.

Israel treballa en un corner d’una botiga dintre del centre comercial de La Vaguada. És un jove poc satisfet amb la vida que busca una solució per a tots els seus problemes. I l’acaba trobant a “El estilo de vida fluido de Archibald Bloomfield”, un llibre d’autoajuda que Israel acull com la panacea que li obrirà el camí a una nova existència.

San Basilio ens presenta la recerca d’Israel amb sentit de l’humor i una successió de moments estrambòtics i apartats de tota lògica. Aquests moments són entesos per Israel com una manera d’afegir fluïdesa a la seva vida (seguint els preceptes del seu nou llibre de capçalera) mentre que el lector s’adona perfectament que és una fugida sense mirar enrere, un viatge per canviar alguna cosa en ell mateix sense planificació ni reflexió. El viatge d’Israel és un mirall en el que mirar-nos i mirar la nostra societat, plena d’incoherències entre el que volem i el que acabem fent. I aquesta reflexió és un dels elements més interessants de El joven vendedor y el estilo de vida fluido.

La novel·la també posa la seva mirada en un parell més de personatges: Casilda, una dependenta que està vivint un dia de bojos (sense cap fluïdesa) on tot el que està organitzat surt malament, i Nelson, un estudiant dominicà que substitueix les seves obligatòries visites al col·legi amb un pseudo-projecte videodocumental enregistrat amb el telèfon mòbil. Si bé la història de Casilda està ben lligada amb les peripècies d’Israel, la de Nelson ens presenta un argument molt tangencial, massa per una novel·la tan curta, i queda excessivament poc  desenvolupat.

Tot i que entenc les intenció de Fernando San Basilio crec que la novel·la no acaba d’aconseguir el seu propòsit. Israel es mostra com el personatge ple d’incoherències de tall realista que l’autor vol retratar però el seu recorregut és poc satisfactori i particularment m’agradaria que els protagonistes arribessin a un lloc més clar i més definit sense quedar tot tant a l’aire. L’estructura temporal emmarcada en un dia és possiblement poc encertada pel tipus d’història que ens pretén explicar San Basilio i no acaba de quedar espai per desenvolupar completament el viatge dels personatges.

Problemes a banda, Fernando San Basilio fa un interessant retrat de la vida diària d’unes persones d’allò més normals, unes vides que podrien ser les nostres, amb aspiracions, amb accions que resulten incomprensibles per les persones més properes i amb ganes de millorar sense saber per on començar. I és un retrat ple de força, sentit de l’humor i tristor que, encara que no arriba a funcionar del tot, ens portarà a reflexionar i mirar amb calma les nostres pròpies vides.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15578-04-8
Pàgines: 168 pàgines
Preu: 16,95 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X