Una vida con Batman
10Valoració

Comicbookman

Cal agrair a Planeta DeAgostini que s’hagi decidit a editar aquest emotiu repàs a la cultura popular nord-americana, magníficament il·lustrat, que farà gaudir als fanàtics dels còmics i als qui no ho són tant. No es perdin les divertides memòries d’un adolescent que va tenir un pla B i va aconseguir fer realitat els seus somnis.

Ehem, permetin-me començar de la pitjor manera possible: amb una mica de (dubtosa) “literatura testimonial”. Encara recordo, amb una estranya combinació de por i plaer, la primera vegada que va arribar a les meves mans un exemplar de Batman de l’editorial Bruguera que s’apartava del que Michael Uslan denomina l’inofensiu i infantil Pow! Zam! Whap! per mostrar al Batman més fosc dels anys setanta; és a dir aquell al que els afeccionats, els de debò, coneixen simplement com “THE” Batman. Era un àlbum llegendari anomenat “La hija del demonio”, en el qual el guionista Dennis O’Neil i el dibuixant Neal Adams presentaven per primera vegada l’arxi-enemic Ra’s Al Gul. La portada ja era d’allò més pertorbadora –Robin, aparentment jeia mort, en els braços de Batman; un somni humit per a molts fans– però en el seu interior hi havia molt més: foscor expressionista, violència sense embuts, sentiments ambivalents, passió desbordant; en fi, tot el que demostrava que la complaent era de la “família Batman” havia arribat a la seva fi.

Michael Uslan va ser un adolescent que va néixer bastant abans que jo, però ell també va sentir una revelació; de fet, molt més poderosa que la meva. En el seu cas, va ser en 1939, quan va veure per primera vegada una de les vinyetes de Bob Kane en la qual el milionari Bruce Wayne mirava per la finestra a un estrany animal dibuixat al mig de la lluna plena, exclamant: “Una ratapinyada! (…) Ha de ser un senyal”. Des d’aquell moment es va convertir en un col·leccionista voraç de comic-books –va arribar a tenir més de 50.000 exemplars, molts d’ells valorats en una fortuna, que, gràcies a la seva generositat, avui reposen en una biblioteca pública–, una passió que la majoria dels seus congèneres va titllar de passatgera però que, en el seu cas, va donar sentit a la seva vida.

"Una vida con Batman" de Michael E. Uslan

Una vida con Batman” són les meravelloses memòries d’un autèntic comicbookman, un home comú que es va transformar en superheroi en materialitzar els seus somnis: amb el temps –i després de superar una infinitat d’obstacles– Uslan es va convertir en un erudit en superherois que va impartir el primer curs universitari sobre còmics del món. També va arribar a ser guionista de DC (la mítica editorial a la qual va inundar amb cartes plenes de comentaris i peticions durant la seva adolescència), es va casar amb la seva parella de la universitat (amb la qual encara segueix, i això sí que és una autèntica proesa!), i va arribar a produir les pel·lícules de Batman dirigides per Tim Burton i Christopher Nolan, els “THE” Batman més foscos amb els quals somiaven tots els devots del còmic original. No obstant això, aquestes memòries escrites per Uslan no són pas un producte només per a fans; en realitat, són un divertidíssim repàs a la cultura popular del segle XX, un meravellós exemple de “relat americà” de superació, bellament il·lustrat, que combina l’àlbum de fotos familiar amb les impagables portades dels comic-books; al cap i a la fi, tot és, per l’autor, part de la seva memòria sentimental.

"Una vida con Batman" de Michael E. Uslan

Si em fan cas, comprovaran que llegir aquest llibre, escrit per un tipus que –com ell mateix diu, parafrasejant Robert Frost– va optar per “el camí no triat”, és realment addictiu. I, per això, si m’ho permeten, remataré el meu treball deixant a un costat l’habitual ponderació crítica i donant-li la puntuació que el meu més apassionat “cantó Uslan” creu realment que mereix.

 


Editorial: Planeta DeAgostini Cómics
ISBN: 978-84-15480-16-7
Pàgines: 256
Preu: 24 €
Guió: Michael E. Uslan

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X