Desde el más allá y otras historias
8Valoració

L’horror està aquí dins

De la mà d’Ediciones La Cúpula, ens arriba aquesta excel·lent recopilació d’algunes de les millors històries d’horror d’H.P. Lovecraft, il·lustrades per un autèntic admirador, l’autor holandès de còmics Eric Kriek qui comparteix amb l’escriptor de Providence la passió per endinsar-se en perillosos escenaris mentals.

Mirin el rostre allargat, taciturn i inexpressiu d’H.P. Lovecraft que apareix dibuixat a la primera pàgina d’aquest llibre i comencin a tremolar. Aquests ulls grans i aquosos semblen haver vist horrors més enllà del que és purament humà. Poc importa que vesteixi com un funcionari endreçat, i que la seva expressió reveli un mortal avorriment que, elegantment, tracta de dissimular; veient-lo, sabem que, malgrat haver viscut pràcticament tota la seva existència en la lànguida i esvaïda Nova Anglaterra, en realitat ha travessat, amb massa freqüència, portals cap a altres dimensions, poblats per déus monstruosos i criatures atàviques i degenerades.

Després dels terrors quotidians de Kafka i els turments mentals de Poe, Lovecraft és el responsable d’introduir-nos en una nova forma d’horror, en una inquietud d’ordre còsmic i indeterminat, descrivint un Mal en estat pur que inesperadament irromp per les escletxes de la nostra realitat. Potser per això la seva obra ha interessat a escriptors tan diferents com Stephen King o Joyce Carol Oates, i també a guionistes i dibuixants de còmics com l’holandès Erik Kriek, un devot de l’escriptor de Providence que per fi veu complert el seu somni d’il·lustrar alguns dels grans relats del mestre.

"Desde el más allá y otras historias" H.P.Lovecraft / Eric Kriek

Gràcies a La Cúpula ens arriba ara, en una cuidada edició –com ja és costum de la casa–, “Desde el más allá y otras historias”, un llibre de còmics bellament il·lustrat per un Kriek que es proposa un difícil repte: convertir en imatges el sempre ambigu i esmunyedís escenari mental de Lovecraft. D’alguna manera, el projecte suposa un cim en una trajectòria marcada per la devoció a la literatura pulp i el cinema weird de monstres –des de la sèrie B d’Universal a les pel·lícules d’Ed Wood i Godzilla–, els còmics de superherois (facin-me cas i no es perdin els seus còmics del inadaptat heroi amb malles conegut com Gutsman), les antologies de còmics de les capçaleres “Creepy” i “Eerie” i també les pin-ups, els quadres d’Edward Hopper, les historietes de Robert Crumb i la música de les oblidades llegendes del bluegrass. La batedora creativa de Kriek s’encarrega de fondre totes aquestes influències en una successió de belles històries que es devoren amb plaer i que fins i tot deixen amb ganes de més.

Des del to deliciosament bizarre de la primera història, “El intruso”, als espais oberts del malèfic poble descrit en l’extraordinària “La sombra sobre Innsmouth”, Kriek aconsegueix l’impossible: transformar l’espai literari de Lovecraft en un poderós imaginari visual. Com el guionista Gerard Soeteman –l’home que va treballar amb Paul Verhoeven, des de “Delicias turcas” a “El libro negro”- s’encarrega de recordar en l’excel·lent pròleg que acompanya a aquesta edició, Lovecraft (i Kriek) aconsegueixen portar-nos a “un lloc sense aire on ofegar-se en una completa suavitat, una zona de la qual no podem sortir, en la qual ens enfonsem i ens asfixiem en les nostres pròpies pors”. I, creguin-me, de vegades sentir por pot arribar a ser tot un plaer.


Editorial: Cúpula
ISBN: 9788478339785
Pàgines: 112
Preu: 16,50€
Guió: H.P. Lovecraft
Dibuix: Eric Kriek

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies