"La palabra heredada" d'Eudora Welty
8Valoració

El paradís recuperat

Amb el seu bon gust habitual, l’editorial Impedimenta publica “La palabra heredada”, el deliciós llibre de memòries de l’escriptora nordamericana Eudora Welty que evoca un Paradís perdut en el qual algunes de les més grans passions encara es basaven en la paraula.

Hem d’admetre-ho, encara que ens dolgui: “La palabra heredada” és la crònica d’un món desaparegut. Una Arcàdia en la qual els pares –els pares de la pròpia Eudora– tenen com a missió principal fascinar i instruir, en lloc d’adoctrinar o “preparar” per a la vida futura. Un Paradís en el qual els primers amors són estrictament literaris i la lectura és pràcticament una experiència eròtica. Els llibres –començant pel tacte de les cobertes, l’olor de la impressió i el seu pes– són descrits com a meravelles que semblen brollar de la naturalesa. La mare de l’escriptora es submergeix en la lectura de Charles Dickens “amb el mateix ànim que li hauria embargat si hagués fugit amb ell”. Però no s’alarmin, potser el tràfec modern i la confusió contemporània, entre d’altres coses, ens hagi expulsat definitivament del Paradís, però podem recuperar-lo –encara que sigui per un instant– gràcies a aquest meravellós llibre de memòries que Welty va escriure amb 75 anys i que recull tres conferències que l’autora va impartir a la universitat d’Harvard.

No és d’estranyar que al 1984, quan es va publicar, aquest breu llibre es transformés en un autèntic best-seller, malgrat que no hi ha aquí espai per a xafarderies ni ajustos de comptes. Són aquestes, en realitat, unes memòries d’iniciació, solars i cristal·lines, més sensorials que intel·lectuals, plenes de records d’infància, un àlbum de fotos familiar –així ho testifiquen les belles fotografies que acompanyen aquesta edició– que evoquen un món en el qual l’alfabet “es venerava com la pedra angular del coneixement”.

Pocs llibres de memòries hi ha més discrets i elegants que aquest; i, no obstant això, serà difícil que trobin algun altre més íntim o sincer. Potser l’ànsia secreta que va empènyer a Welty a l’escriptura –romandre a certa distància, el més lluny posible; convertir-se, si pot ser, en invisible; acceptar el veritable “poder” de l’escriptor– sigui la raó de que aquest llibre es concebi en realitat –més que com un retrat de l’escola realista– com un llenç, pràcticament impressionista, en el qual se’ns mostra el paisatge de la infància meridional de la seva autora.

Magníficament traduït per Miguel Martínez-Lage –no es perdin el bell pròleg de l’editor en el qual es narra la trobada amb el desaparegut traductor que faria néixer aquest llibre–, “La palabra heredada” ens parla precisament del pòsit que va deixar tota aquesta herència familiar, abans de llançar-se al viatge cap al desconegut; és a dir, a l’experiència literària. No hi ha dubte que, en aquests temps de soroll i fúria, el missatge de Welty resulta més que mai commovedor: enmig del garbull de la vida va saber trobar una miraculosa línia clara, la de la seva veu literària.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15130-43-7
Pàgines: 192
Preu: 18,40 €

Eudora Welty va néixer a Jackson, Mississippi, el 1909. Es considerada una de les autores surenyes més brillants del segle XX. Comparada amb William Faulkner, va ser la primera escriptora que va veure publicada en vida la seva obra a la prestigiosa Library of America. Durant els anys 30 també va exercir com a fotògrafa, tot i que és més coneguda per la seva faceta literaria. La seva obra inclou títols com "Boda en el Delta" (1946), "El corazón de los Ponder" (1954), "Las batallas perdidas" (1970) o "La hija del optimista", que al 1973 li va valdre el premi Pulitzer, a més de diversos contes.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies