Robopocalipsis
6Valoració

Diverses pel·lícules i novel·les han mostrat la lluita entre l’home i la màquina en un exercici de ficció que també ens permet reflexionar sobre el nostre present. Quan portàvem una temporada en la que l’home ha lluitat contra zombis o vampirs de manera constant, Daniel H. Wilson ens recorda que el perill podria no estar tan lluny, podria localitzar-se sota el teclats o les pantalles tàctils.

Robopocalipsis ens narra la rebel·lió de les màquines, dels robots que habitualment serveixen als humans. Una gran guerra s’inicia quan un ordinador desenvolupa una consciència contrària als seus creadors i comença a despertar als seus iguals. Ja des del principi sabem el resultat de la guerra i el llibre ens narrarà en retrospectiva com s’ha arribat a aquell resultat.

El llibre de Daniel H. Wilson no inventa res. És una obra de ciència-ficció en un escenari de guerra que enfronta els homes amb els robots i que torna a posar a prova la força de l’individu i les inherents qualitats humanes  per adaptar-se als canvis i sobreviure des de la unió. Un dels principals handicaps que ha de superar la novel·la és el fet d’explicar des del principi el resultat de la guerra, el que elimina gran part del suspens que es podria haver aprofitat per mantenir l’atenció. Tot i així, Wilson manté l’interès perquè de fet el que importa és el camí, com s’ha arribat a iniciar la guerra i com s’ha resolt d’una manera determinada.

La novel·la està estructurada en cinc parts que van des dels primers incidents fins a la batalla final passant per la dominació exercida per les màquines i els primers focus de resistència humana. L’autor no explica linealment tot el que va passant i l’obra està narrada a partir de les experiències d’un conjunt de personatges que van tenir una importància rellevant en el transcurs del conflicte. Tot i aquesta narració tan fragmentada, l’autor aconsegueix que no perdem el fil de la història i que contínuament entenguem en quin punt de l’acció ens situem. Els capítols, curts i enfocats en pocs personatges són bits narratius d’un gran mapa que es va desplegant i que el lector ha d’anar connectant i omplint. Aquesta estructura permet una adaptació fàcil a altres mitjans, com ho demostra l’adquisició dels drets per part de Steven Spielberg per portar-la al cinema l’any 2013.

Entre els aspectes més negatius de l’obra trobem que els personatges són massa esquemàtics, estereotips que no aporten a la narració i no són el veritable punt d’interès. Un altre aspecte a considerar és que no s’acaba de notar que l’autor tingui un doctorat en robòtica: evidentment no s’espera un assaig, però sí una mirada més clara i més divulgativa sobre una disciplina que s’acaba sempre abordant des de la ciència-ficció estricta. Per últim,  trobo a faltar una reflexió seriosa sobre l’inici del conflicte i sobre la naturalesa o les arrels de l’enfrontament.

Robopocalipsis és un blockbuster literari, un llibre fet per entretenir, per fer-nos passar una bona estona i mantenir-nos enganxats. No té gran qualitat literària ni uns personatges memorables, però té una acció ben construïda i que manté l’interès. Una bona lectura per passar els dies d’estiu.


Editorial: Plaza & Janés
ISBN: 9788401353611
Pàgines: 416 pàgines
Preu: 19,90 €

Daniel H. Wilson es va doctorar en robòtica a la Universitat de Carnegie Mellon, als Estats Units. Ha publicat diversos llibres de no ficció sobre la temàtica dels robots. Robopocalipsis és la seva segona novel·la i serà portada a la pantalla gran per la productora Dreamworks. Viu a Portland, Oregon, amb la seva dona i filla

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X