"La muerte llega a Pemberley" de P.D. James
8Valoració

El magistral homenatge de P. D. James a ‘Orgull i prejudici’ corona les llistes de més venuts dels Estats Units i Regne Unit. Aquest és el brillant apunt sobre una increïble autora de 91 anys que ha aconseguit donar un nou alè de vida a els personatges de Jane Austen, i no tan sols als d’ “Orgull i prejudici”, sinó que a la seva novel.la també hi trobareu algun personatge de “Persuasió” i un breu resum de la història bàsica de la família Elliot.

Per llegir “La muerte llega a Pemberley”, no es imprescindible conèixer “Orgull i prejudici”, ja que l’autora ens dóna acotacions suficientment clares per poder seguir el fil, encara que, en la meva opinió, haver-la llegit enriqueix molt aquesta nova novel·la. Els personatges venen molt marcats i definits en l’obra per la seva precursora, encara que han evolucionat i potser algun caràcter s’ha dulcificat o tot al contrari.

Pemberley, any 1803. Han passat sis anys des que Elizabeth i Darcy es van casar contra tot pronòstic, creant un món perfecte que sembla invulnerable. Però de sobte, en la vigília del ball de lady Anne, tot es torça. Un carruatge arriba a corre-cuita a la residència, portant la Lydia, la germana d’Elizabeth. Aquesta arriba commocionada, cridant que el seu marit ha estat assassinat. Sense previ avís, Pemberley es capbussa en un esgarrifós misteri.

La muerte llega a Pemberley” presenta dues perspectives de novel·la en una de sola. Per una banda tenim uns personatges estimats, o no tant, i coneguts per a molts de nosaltres. En aquest sentit, quedarà saciada molta de la nostra curiositat sobre el que hauria passat si Jane Austen hagués allargat unes quantes planes la seva història donant un final de l’estil: “…anys més tard…”, sempre tenint en compte que és la nova visió d’una única persona i no l’autora original, per tant és tant respectable com la imaginació de cada lector i com ens hagués agradat acabar la història al nostre propi gust.

La muerte llega a Pemberley

D’altra banda ens trobem amb una història purament negra, al més estil Agatha Christie on les descripcions judicials, la presentació de les proves i la feina policial ens guien per un assassinat i la recerca d’un culpable, que es regeix per “Fiat justitia ruat caelum” (deixar que la justícia segueixi el seu curs), en una època on el dret anglès es respectava a tota Europa. Tenim un assassinat i un assassí, o és possible que el nostre assassí sigui innocent.

Una novel·la plena de records, de sensacions, amb l’aire victorià apareixent plana rere plana, una porta oberta a un futur a Pemberley on el lector podrà retrobar-se amb els seus jardins i les seves meravelloses estances.

La muerte llega a Pemberley” atrapa i captiva. És apte per a tots els perfils de lectors i un regal a tots aquells addictes a Jane Austen. Potser aquesta novel·la ajuntarà els seguidors de P.D.James amb els de Jane Austen, provocant una lectura inversa en cronologia, estic segura que més d’un llegirà de nou o per primera vegada “Orgull i prejudici”.

La de P.D. James és una ploma fina en mans d’una gran dama que dóna lloc a una novel·la sensacional.


Editorial: Bruguera
ISBN: 9788402420985
Pàgines: 331
Preu: 19,00 €

P. D. James va néixer a Oxford l’any 1920. És l'autora de l'exitosa sèrie protagonitzada per Adam Dalgliesh, amb títols com "Un impuls criminal", "Morts poc naturals" i "Mort d'un forense". Ha rebut diversos guardons, entre ells el Premi Carvalho concedit pel festival de novel•la negra BCNegra, el Grand Master Award i el Diamond Dagger. A més, forma part del Saló de la Fama de la International Crime Writing on comparteix espai amb Arthur Conan Doyle i Agatha Christie.
Algunes de les seves obres més rellevants són: “Mort d'un forense”, “La calavera sota la pell”, “La mort arriba a Pemberley”, “Intrigues i desitjos”, “La torre negra”, “Un impuls criminal”, “Sang Innocent”, “La torre negra”, “El pecat original”, “Mort a la clínica privada”, “Sabor a mort”, “Tot el que sé sobre novel•la negra”, “El Far”.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies