Edicions 62 fa anys. Ni més ni menys que 50 anys. Nascuda en temps difícils, l’editorial s’ha convertit en el que volien ens seus creadors, una editorial generalista, universal i moderna que esperem que en compleixi 50 més.

Edicions 62, nascuda l’any 1962, d’aquí el seu nom, de la mà de Max Cahner i Ramon Bastardes celebra el seu cinquantè aniversari. Aquell mateix any inicia les seves activitats amb la publicació de “Nosaltres, els valencians”, de Joan Fuster. Aquest emblemàtic títol va inaugurar la col·lecció d’assaig “Llibres a l’Abast”, que a imitació de la col·lecció francesa “Que saisje?” pretenia aportar eines de reflexió sobre els temes cabdals de la societat catalana de l’època. L’assaig de Fuster va ser l’única publicació d’aquell primer any. La col·lecció “Llibres a l’Abast” encara perdura en l’actualitat.

L’editorial va néixer en uns moments no massa propicis ni políticament ni econòmicament parlant. Malgrat tot l’editorial ha arribat a ser com volien els seus fundadors, una editorial generalista, universal i moderna. La tasca Josep M. Castellet, director literari durant prop de 40 anys, ha estat decisiva per convertir el grup editorial en el que és en l’actualitat. Edicions 62 compta amb un catàleg de més de 4000 títols, mantenint-se coherent a la seva filosofia per sobre de totes les circumstàncies.

A banda, Edicions 62 ha estat pionera, a Catalunya, en la incorporació d’escriptors contemporanis de tots els camps i procedències. Publica obres de pràcticament tots els gèneres i en diversos formats: poesia, teatre, narrativa, assaig, biografies i memòries; edicions de butxaca, llibres de text i edicions escolars d’obres literàries; diccionaris i enciclopèdies, grans obres il·lustrades, etc. El seu ritme actual de publicació és d’una centena de títols nous cada any.

El catàleg general

Coincidint amb els 50è aniversari s’ha publicat el catàleg general d’Edicions 62 (1962-2011) . El catàleg, amb un dibuix de portada de Jaume Plensa, que fa inventari dels dos mil autors i els quatre mil cinc-cents títols publicats en aquestes cinc dècades. Hi figuren dades interessants i curioses com que el llibre més venut de tota la història d’Edicions 62 és “Mecanoscrit del segon origen” de Manuel de Pedrolo, o que el catàleg hi ha quaranta-set  premis Nobel. El catàleg es divideix en tres parts. La primera (i principal) és un inventari exhaustiu d’autors i de col·laboradors (traductors, curadors, il·lustradors, prologuistes, etc. ).La segona part és un repertori de col·leccions, que recull totes les que històricament ha publicat Edicions 62, i n’indica el període de publicació, els principals responsables (directors i grafistes) i també les característiques formals. La tercera part, i última, del catàleg general conté l’índex de títols, indispensable quan cal localitzar una obra de la qual no es recorda l’autor.

El documental

TVE de Catalunya prepara un documental sobre Edicions 62 sota la direcció de Carmina Roig i Carles Vidal i que serà emès, en principi, a finals de juny.

Aquest documental durarà aproximadament mitja hora, i repassarà la història de l’editorial, sobretot els seus inicis, amb entrevistes a Josep Maria Castellet, Joaquim Molas, Eliseu Climent, Pilar Beltran i Jordi Canal. Una aventura iniciada l’any 1962, en un moment en què el país vivia sota la dictadura de Franco i a Catalunya el públic lector en català era minoritari, l’editorial va ser capaç de difondre la cultura catalana i va obrir les portes a una cultura universal que, fins aleshores i per moltes circumstàncies, era gairebé desconeguda per als lectors catalans.

L’exposició

A principis d’octubre s’inaugurarà l’exposició sobre els 50 anys d’Edicions 62 a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona. Organitzada per Biblioteques de Barcelona i Edicions 62, i sota el comissariat del crític literari Julià Guillamon, aquesta exposició vol ser un recorregut a través de la imatge i la paraula a través del mig segle d’història d’Edicions 62.

Aquesta exposició, que romandrà oberta fins a finals de novembre, permetrà que el visitant s’acosti, mitjançant la història d’Edicions 62, a l’evolució del món de l’edició al llarg d’aquests 50 anys, a través dels autors i els títols que han marcat les diverses etapes, així com les temàtiques d’interès, el disseny de les col·leccions i la indústria que hi ha al darrere.

Edicions 61 50 anys amb tu

Les xifres

Títols editats: 4.531

Originals catalans: 3.588*

Traduccions de llengües altres: 2.403*

(*) Incloent-hi l’edició en formats o col·leccions diversos.

Total de col·leccions: 130

Obertes: 17

Total d’autors publicats: 2.079

Autors que escriuen en català: 1.143

Autors que escriuen en llengües altres: 936

Llengües traduïdes al català: albanès, alemany, anglès, àrab, castellà, danès, èuscar, finès, francès, gallec, grec, hebreu, hongarès, italià, japonès, llatí, neerlandès, noruec, portuguès, rus, serbocroat, suec, tibetà, turc, txec, xinès.

Autors que han rebut premis Nobel: 47

Traductors: 572

Els títols més editats:

1. Manuel de Pedrolo, ‘Mecanoscrit del segon origen’: 868.779*

(*) Sumant-hi l’edició no venal de 507.237 exemplars que se’n va fer, puja a 1.376.016

2. Mercè Rodoreda, ‘Aloma’: 331.450

3. Manuel de Pedrolo, ‘Joc brut’: 212.951

4. Manuel de Pedrolo, ‘Trajecte final’: 208.308

5. Pere Calders, ‘Cròniques de la veritat oculta’: 203.025

Sobre els llibres electrònics d’Edicions 62

Títols: 201

Autors: 133

Any inicial: 2009

Títols més descarregats:

1. Paul Auster, ‘Diari d’hivern’: 223

2. ‘Petit diccionari 62 de la llengua catalana’: 206

3. Paul Auster, ‘Sunset Park’: 129

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies