"El último testamento" de James Frey
5Valoració

Què passaria si el Messies visqués avui a Nova York?

Què faries si descobrissis que el Messies viu avui? Que viu a Nova York. Que es fica al llit amb homes i deixa  embarassades a dones. Que ajuda a morir als moribunds, que sana als malalts. Que desafia el govern i que condemna el sagrat. Què faries si el coneguessis? I si canviés la teva vida? Creuries? Sí?

“El último testamento” et canviarà. Et farà mal. T’espantarà. Canviarà la teva manera de pensar, la teva manera de viure. T’ enrabiarà. Us ofendrà. Obre els ulls al món en què vivim. Hem esperat dos mil anys l’arribada del Messies. Ha estat aquí. L’últim testament és la història de la seva vida.

Aquesta és part de la contraportada de la novel•la “El último testamento” de James Frey, i ja des d’aquest primer moment dubtes de si llegir-lo o no, però per poder jutjar més cal saber, poder parlar amb propietat i amb per experiència pròpia, la curiositat crida a llegir-lo.

En cinc cèntims podem parlar d’en Ben, un jove que viu a Nova York i que treballa com a guardià en una obra. Un dia pateix un accident, un accident mortal que miraculosament no el mata. Pateix diverses resurreccions a l’hospital i després de passar una llarga temporada en coma, es trobat per la seva família. A partir d’aquest moment l’autor tira marxa enrere i ens mostra el passat del jove Ben, convertint-lo de mica en mica en Messies. En aquest punt la intensitat de les relacions humanes pren la força necessària per portar la història a un punt més enllà, buscant un espai propi entre ficció i realitat, un lloc que encara jo no he arribat a veure, pot ser perquè l’autor escriu des de la provocació i l’aversió. En moments fa pensar, però com que no em considero ni jutge ni jurat, només puc dir que com a mínim aquesta obra provoca i enganxa, atrau al lector a continuar pàgina a pàgina per descobrir que s’amaga entre línies.

En una entrevista que va fer l’autor va justificar el Messies com: “…rebutjaria la religió al major, les convencions socials… És el que ell va fer. Va ser rebel, visionari; va polaritzar i va ser matat per allò que creia. Això s’ha oblidat. El seu missatge d’extrema radicalitat l’abracen els més conservadors. I en aquest llibre prenc la posició, que crec llegítima i correcta, de que si reneixes seria un radical extrem que buscaria canviar el món” (El Periódico de Catalunya. 16/04/2012).

Davant les seves paraules, puc assegurar que ha complert amb la seva idea en les pàgines d’ “El ultimo testamento” amb una prosa senzilla i ràpida, dinàmica i molt rica. Amb la peculiaritat d’escriure en vermell la paraula del seu Messies, d’en Ben, remarca i diferencia la seva veu de la resta de personatges.


Editorial: Mondadori
ISBN: 9788439724988
Pàgines: 314 pags
Preu: 20,90 € (epub: 13,99 €)

James Frey va néixer a Cleveland. Amb la publicació de les seves memòries: En mil trossos (Taurus, 2004) va obtenir el reconeixement del públic i de la crítica. També és autor d'un llibre autobiogràfic titulat “My Friend Leonard” i “Una mañana radiante” (Literatura Mondadori, 2009). Actualment viu a Nova York amb la seva dona.
James Frey no és un escriptor com els altres. L'han anomenat mentider, frau, estafador. L'han anomenat savi, revolucionari, geni. Ha estat denunciat per seus lectors. Abandonat pels seus editors a causa de la polèmica, reprès per presentadores de televisió i condemnat pels mitjans de comunicació. També és un fenomen de vendes. Ha estat traduït a trenta-vuit idiomes i és admirat per lectors de tot el món.
El que espanta a la gent de James Frey és que juga amb la veritat, aquesta fina línia entre la ficció i la realitat. I ara ha escrit la seva millor obra fins al moment, la més revolucionària, la més polèmica: “L'últim testament”.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X