"Memorias de Sherlock Holmes" de Sir Arthur Conan Doyle
7Valoració

“Les memòries de Sherlock Holmes” és un recull d’històries de Sherlock Holmes, originàriament publicat el 1894, per Arthur Conan Doyle. Malgrat que en un principi eren dotze les històries, en el llibre que us presentem s’hi recullen onze.

Aquesta edició de “Les memòries de Sherlock Holmes” inclou una introducció de Steve Thompson, un dels guionistes de la sèrie televisiva. Va néixer el 1967, acreditat de vegades com Steve Thompson, és dramaturg i guionista britànic. Amb una brillant trajectòria rere bambolines en els millors teatres londinencs.

Entre els seus guions per televisió podem l’episodi de Sherlock “The Blind Banker” , l’episodi del Doctor Who “The Curse of the Black” i el final de la segona temporada de Sherlock, ” The Reichenbach Fall” que es va emetre a la BBC el gener de 2012.

A la introducció ens explica com va descobrir les histories de Sherlock Holmes, en una vella televisió en blanc i negre, com va descobrir que ser tenir un gran intel•lecte podia ser guay i sexy. Es va sentir atrapat en el seu món. Anys més tard, en un sopar amb els seus amics Steve i Mark va pujar al carro de formar part de la sèrie actual, sabent que mai podrien eclipsar l’original.

Tots els relats són bons i estan a l’alçada tant de l’autor com del personatge, però m’agradaria remarcar-ne algun:

A Estrella de plata, la desaparició d’un dels cavalls de carreres més famosos d’Anglaterra, en “Silver Blaze” i l’assassinat del seu preparador poden commocionar a un país amb semblant tradició hípica. En Sherlock Holmes i el Doctor Watson decideixen atendre la petició de l’inspector Gregory d’Scotland Yard. Un home definit pel propi Holmes com a “extraordinàriament competent”, amb el però consegüent “si tingués imaginació, arribaria a grans altures en la seva professió”.

A L’aventura de la caixa de cartró el Doctor Watson ens trasllada a l’agost de finals de la dècada de 1880. On es presenta l’inspector Lestrade, al qual Watson descriu com “tan matusser, tan grassonet i tan fura com sempre”. El nus del relat el forma una caixa de cartró que conté dos orelles humanes i que ha rebut certa venerable senyoreta.

Aquestes dues històries m’agraden força, ja que, nous personatges s’infiltren en el món Holmes aprovant amb nota, tant Gregory com Lestrade aporten una nova visió sobre el geni.

D’altres títols que anireu trobant en aquest recull són: El rostre groc on el que semblava un complot de venjança i xantatge que confon al mateix Holmes, se’ns presenta com una tendra història d’amor materna filial, L’oficinista del corredor de borsa, on ens trobarem amb una suplantació d’identitat.

Tant a La corbeta Glòria Scott, on el passat fosc mostra que la memòria i les mentides tenen les cames curtes, com en El ritual dels Musgrave, sens mostra com eren les relacions personals en la joventut de Holmes, les quals no difereixen gaire de les que ens mostra en la seva maduresa.

A El misteri de Reigate, El doctor Watson després de rebre un telegrama, viatja a França en ajuda del seu amic Holmes. On un dèbil Holmes s’enfronta a un nou trencaclosques.

Títols com: L’aventura del geperut, El pacient intern i L’intèrpret grec, passen més desapercebuts en el conjunt del relat, encara que a L’intèrpret grec crida l’atenció l’aparició de Mycroft Holmes, l’ignorat germà de Sherlock, del qual diu: “Mycroft posseeix una facultat d’observació superior a la meva; podeu donar per fet que el que dic és una veritat exacta i literal.”

A El tractat naval, és el més llarg dels casos que componen “Les Memòries de Sherlock Holmes” i, segons Watson, sens dubte un dels més interessants. El doctor Watson demana a Holmes que socorri a un antic amic d’escola, Percy Phelps, que ha acudit demanant la seva ajuda.

A El problema final, la història comença quan Holmes es presenta a la casa del doctor Watson i li explica que el professor Moriarty vol matar-lo.

Només us diré que el final d’aquest relat va commocionar de tal manera l’opinió pública de l’època que l’autor va pensar d’abandonar la seva residència i marxar del país. És una de les millors històries curtes de tot el llibre.


Editorial: DeBols!llo
ISBN: 9788499898926
Pàgines: 270 pags
Preu: 7,95 €

Sir Arthur Conan Doyle va néixer el 1859 a Edimburg, ciutat on després va estudiar medicina i va obrir la seva pròpia consulta. Va emprar el temps lliure de què disposava a escriure històries curtes. Així va néixer el cèlebre personatge que li va donar la fama, Sherlock Holmes, el fulgurant èxit el va portar a abandonar la pràctica de la medicina per dedicar-se íntegrament a la literatura. Conan Doyle posseeix una extensa bibliografia que, al marge dels títols de “Holmes: Estudi en escarlata”, “El signe dels quatre”, “Les aventures de Sherlock Holmes”, “Memòries de Sherlock Holmes”, “El retorn de Sherlock Holmes”, “El gos dels Baskerville”, “El vall del terror”, “Comiat de Sherlock Holmes” i “L'arxiu de Sherlock Holmes”, inclou novel•les històriques i de ciència ficció, contes de misteri, assaigs polítics, cròniques de guerra i textos sobre espiritisme.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies