Exceso
6Valoració

La guardonada amb el tercer premi de la Mostra de Teatre de Barcelona 2011, Exceso, arriba al Teatre del Raval com a carta de presentació de la jove companyia Relámpago Teatro. La fragmentació del discurs i una posada en escena que beu del cinema són dos dels ingredients clau que construeixen la història.  El tercer i fonamental és el sexe, al voltant del qual els personatges pateixen la seva evolució vital.

Exceso constitueix el primer treball de Relámpago Teatre, una companyia gestada durant la realització d’un curs de creació teatral sota la direcció de Titzina Teatro. El dramaturg, director i actor de l’obra, Juan Campabadal, ens presenta una història basada en la joventut contemporània per explicar el procés d’adaptació a la vida adulta.

Alix Gentil, una jove actriu d’origen francès, encarna a Lídia, una estudiant parisenca a Barcelona que disfruta de la llibertat d’estar per primer cop lluny de casa. El seu nuvi Marcos –interpretat per Juan Campabadal– juga un paper fonamental a la seva estabilitat emocional, però en un món on les relacions personals van cada cop més ràpid, és difícil distingir si el que ens importa és realment la persona o més bé una idealització del què esperem d’ella.

Per expressar aquesta confusió típica de la joventut, l’escenògraf opta per jugar amb tres plataformes de fusta intercanviables, que fan alhora de barra de bar, d’armari o de cabina de sonorització. D’alguna manera, aquesta versatilitat de l’objecte, pot servir com reflex de l’itinerari que la protagonista enceta una vegada es trenca la relació sentimental que mantenia amb Marcos. La jove estudiant pateix una greu confusió que l’empenya a buscar refugi en la banalitat de les drogues i el sexe fàcil, convertint-se en una persona a qui arriba a afirma no reconèixer, però de la qual li resulta difícil fugir.

La resta de personatges –una altra noia francesa que vol ser directora de cinema, una sexòloga i la millor amiga de Lídia–, representen d’alguna manera la multitud de camins que pots escollir a la vida. Amb la manera d’entendre el sexe com a punt de partida de cada personatge, l’espectador pot veure com l’actitud davant la vida i davant les relacions interpersonals és determinant a l’hora de traçar la nostra trajectòria vital. En el cas de la protagonista, la confusió li bloqueja la capacitat de decisió i el sexe, que havia sigut sa i satisfactori, es converteix en un excés més.

Relámpago Teatro ens mostra vàries maneres de viure la vida amb un text que se serveix dels tòpics per acabar enfonsant al personatge al que, la vida semblava somriure-li. Una proposta interessant, des del punt de vista de la joventut de la companyia, a la que li desitgem que segueixi creixent amb properes obres. Exceso podria definir-se com una molt correcta pressa de contacte.


Es pot veure a: Teatre del Raval
Text: Colectivo Relámpago
Intèrprets: Lisa Angelescu, Juan Campabadal, Alix Gentil, Alicia Zamora.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies