Al desnudo
5Valoració

A cada novel·la Chuck Palahniuk intenta revolucionar el gènere fent servir un estil narratiu original i diferent al que havia fet anteriorment i al que es fa habitualment en el món literari. Aquestes aportacions, arriscades, no sempre donen el mateix resultat i si a “Rant: La vida de un asesino” aconseguia resultats d’allò més interessants, a “Al desnudo” no trobem una de les seves obres més inspirades.

Hazie Cogan està al servei de l’actriu Katherine Kenton; des de fa dècades satisfà els seus desitjos, està disposada a resoldre qualsevol necessitat i controla tots els seus assumptes. El camí de Katherine es creua amb el de Webster Carlton Westward III, un home gentil que ràpidament troba el seu lloc al cor de l’actriu. Però un dia les dues dones descobreixen un manuscrit entre les pertinences de Webster: es tracta de les memòries de la seva vida amb la Katherine i inclouen una detallada descripció de la mort de la dona.

Palahniuk escriu una novel·la ambientada en l’edat d’or de Hollywood, de gènere negre i tall clàssic amb una història no massa original que, tot i que presenta diferents girs en la trama, resulta lleugerament previsible. El més original de la novel·la és la narració en forma de guió cinematogràfic, en la que fa una descripció detallada dels plans i planteja les transicions entre escenes com es faria en una pel·lícula. Al desnudo és un cas clar on s’ha posat més intenció en la forma que en el fons; un fons no dolent però tampoc original ni massa elaborat amb una forma complexa, ben construïda, que requereix esforç però que tampoc dona els resultats esperats. L’estil que ha triat l’autor resulta esgotador, uns recursos que en les primeres pàgines resulten divertits, a la meitat del llibre dificulten la lectura i són menys visuals del que l’autor pretén.

No ajuda tampoc la necessitat d’incloure centenars de personatges – actors, actrius, directors, marits, gent de Hollywood- que envolten la Katherine Kenton i que, emparats en el món de ficció cinematogràfica i glamour de l’època, es veuen immersos en un munt d’aventures estrafolàries que, a diferència d’altres obres de l’autor, són només part d’aquest món de ficció dintre de la ficció i no esdeveniments reals. Entre tots aquests noms, haurien de destacar les dues protagonistes, i en aquest cas sí que l’autor està una mica més inspirat. Descriu una relació malaltissa, unes personalitats pertorbades, plenes de manies, pors i desitjos amagats que ajuden a mantenir l’atenció en la història.

Si unim una història que no arrenca fins gairebé la meitat del llibre i el barroquisme (en fons i forma) mencionat anteriorment, està més o menys clar que Al desnudo no destacarà entre les obres de la carrera de Palahniuk. Recomanable per a incondicionals de l’autor, aquest llibre és més una curiositat que una obra rodona.


Editorial: Random House Mondadori
ISBN: 9788439725138
Pàgines: 192 pàgines
Preu: 17,90€

Chuck Palahniuk va néixer a Portland l'any 1964. Va escriure la seva primera novel·la, El club de la lucha, en 3 mesos, i ràpidament es va convertir en un èxit i va ser adaptada al cinema. Palahniuk té una carrera literària amb obres habitualment ben rebudes i, a la vegada, polèmiques: Monstruos invisibles, Asfixia, Nana, Diario. Una Novela, Error humano, Fantasmas, Rant. La vida de un asesino, Snuff i Pigmeo.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X