"Canción de tumba" de Julián Herbert
5Valoració

“Canción de tumba” ens relata la vida de Guadalupe Chávez, una prostituta malalta de leucèmia, narrada amb molt d’amor i cruesa pel seu fill mitjà, l’escriptor. Una història on el narrador ens cedeix el seu diari, un diari que va escrivint a l’hospital, en un avió o a casa, i que espera que a la llarga es publiqui. Un diari íntim on no s’eludeix cap tema. En moments és confús, en d’altres destil•la ràbia, ira, desesperació, però en el fons el que ens mostra és el diari d’un fill que no sap com enfrontar-se a la malaltia de la seva mare i a la seva més que probable mort.

Per poder parlar de la seva mare, l’autor ha de fer un exercici de memòria i presentar-la com ell la recorda, com recorda la seva vida amb ella i a la fi com és la seva vida. Descobrirem aspectes com el fet que els seus germans són tots de pares diferents, la necessitat d’afecte de la seva mare que la fa triar homes pitjors i millors, la relació que existeix en l’actualitat amb els seus germans i com la història d’una dona, d’una mare pot marcar els esdeveniments d’una família.

Una dona al cap i a la fi que ha passat d’una adolescència a una senilitat profunda, de ser una jove vital i plena de vida a estar postrada en un llit d’hospital. Una dona que va triar una vida considerada fàcil, una vida que en realitat va ser molt dura, una dona amb el cor trencat però amb una facilitat increïble de refer-se.

Julián Herbert no oblida en cap moment el seu context, el seu país, Mèxic, assolat per la corrupció, la violència i la destrucció. Aspecte que traspassa les seves planes amb paraules pròpies de la seva llengua que s’infiltren entre línies amb tota la intenció.

A “Canción de tumba”, descobrirem també l’ànsia de l’escriptor, hi trobareu anotacions que ens expliquen com escriu, on i per què, les seves aspiracions, els seus somnis i els seus malsons. Ens planteja així una barreja entre autor, fill i una història per explicar.

La novel•la no és apte per hipocondríacs ni per al•lèrgics als hospitals. Encara que té apunts lleugers reflexats en la vida actual del protagonista, la seva feina i la seva dona, és una història molt dura, no queda cap esquelet a l’armari ni sota el llit. El repàs d’una vida resumit en unes quantes planes ja és del tot agosarat, però més encara si el protagonista és dibuixat pels records d’un nen, d’un adolescent, d’un home que dubta realment del que sent. No tota una vida és blanca o negre, hi ha moments feliços i hi ha moments molt durs, però segurament els que marquen més l’ànima de la persona són els dolents, les males experiències, uns moments on el temps passa més lentament o fins i tot sembla que es pari.


Editorial: Mondadori
ISBN: 9788439725602
Pàgines: 206
Preu: 17,90 € (Elec.: 11,99€)

Julián Herbert (Acapulco, 1971) viu a Saltillo, Coahuila. És autor dels llibres de poemes “El nom d'aquesta casa” (1999), “La resistència” (2003), “Kubla Khan” (2005) i “Pastilla camaleó” (2009), de la novel•la “Un món infidel” (2004); del llibre de contes “Cocaïna (manual d'usuari)” (2006), i del volum d'assaigs “Caníbal. Apunts sobre poesia mexicana recent” (2010). És coautor, de la col•lecció de relats “Tractat sobre la infidelitat” (2010). Ha realitzat tres compilacions: “El dir i el vertigen. Panorama de la poesia hispanoamericana recent” (1965-1979) (2005), “Anuari de poesia mexicana” 2007, i “Escriure poesia a Mèxic” (2010. El 2009 va fundar el col•lectiu d'art interdisciplinari Taller de la Caballeriza, amb el qual va publicar, a través de www.youtube.com, la col•lecció de vídeo-poemes “Dipòsit salvat” (2009-2010. Va obtenir el Premi Nacional de Literatura Gilberto Owen (2003), la Presea Manuel Acuña (2004), el Premi Nacional de Conte Juan José Arreola (2006) i el Premi Nacional de Conte Agustín Yáñez (2008; compartit amb Lleó Plascencia Nyol). Alguns dels seus contes i poemes han estat traduïts al francès, l'anglès, al portuguès, l'alemany, al català i l'àrab. És membre del Sistema Nacional de Creadors d'Art de Mèxic.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X