Sombras tenebrosas (Dark shadows)
7Valoració

Tim Burton s’envolta dels seus habituals, Johnny Depp i Helena Bonham Carter, per portar a la gran pantalla un clàssic televisiu protagonitzat per un vampir, Barnabas Collins, atrapat durant 200 anys en un fèretre per tornar a la llibertat als anys 70 i adonar-se que el món ha canviat molt.

L’any 1752, Joshua i Naomi Collins, amb el seu fill Barnabas, salpen de Liverpool, Anglaterra, per iniciar una nova vida a Amèrica. Passats els anys Barnabas (Johnny Depp) és un home poderós a Collinsport, Maine. Sembla que ho té tot de cara fins que comet el greu error de trencar-li el cor a Angelique Bouchard (Eva Green). Angelique, una poderosa bruixa, el condemna a una destí molt pitjor que la mort: el converteix en vampir i l’ enterra viu. Dos segles després, en ple any 72, Barnabas emergeix de la seva tomba, en un món molt diferent del que coneixia. Quan torna a Collinwood Manor, la seva mansió, descobreix al llinatge de la seva família. Els seus descendents són una família disfuncional, estranya i que viu sense rastre de la fortuna dels Collins.

Tim Burton imita Tim Burton. Viu instal·lat en el món que ha creat i no sembla disposat a sortir-se’n.  Si ets un incondicional del director de “Bitelchus”, “Eduardo Manostijeras” o “Big Fish” pots estar content. Cada una de les imatges de “Dark Shadows” et conduirà cap a aquest imaginari ple de colors i ombres que ha creat com a segell propi l’excèntric director de cinema. De la mateixa manera Burton és fidel al seu actor fetitxe, Johnny Depp a qui serveix en safata el paper principal de la pel·lícula, el vampir gòtic Barnabas Collins i, per suposat, la seva dona, Helena Bonham Carter. A banda un bon planter de cares conegudes com Michelle Pfeiffer, Eva Green, Johnny Lee Miller ( “Dexter”), la jove Chloë Moretz (“La invención de Hugo”, “Kick-ass”…) o un altre clàssic del cinema de Tim Burton, el sempre vampíric “Christopher Lee”.

Tim Burton recupera una sèrie clàssica, “Dark Shadows”, que ell mirava quan era petit. L’adapta al seu estil, s’aprofita dels nombrosos temes musicals de la banda sonora dels anys 70, juga amb els elements nostàlgics i amb la discordança del vampir Barnabas en aquests anys amb sentit de l’humor i tocs irònics.

Dark Shadows Tim Burton Johnny Depp

Si bé l’estètica i el sentit de l’humor formen un tàndem aconseguit i distret, sobretot en la primera meitat, el film de Burton té alguns problemes evidents que, fins i tot una fan acèrrima com jo pot veure. Primer, un personatge fort com Barnabas Collins encarnat per un actor com Johnny Depp que eclipsa en excés a la resta de l’elenc. Només Michelle Pfeiffer, Eva Green i puntualment Chloë Moretz aconsegueixen desfer-se de la seva ombra i brillar amb llum pròpia. Segon que l’estètica està per sobre d’un guió – escrit per Seth Grahame-Smith, escriptor de llibres com “Orgullo y prejudicio y zombies“, i “Abraham Lincoln: Cazador de vampiros“, l’adaptació dels quals al cinema està en marxa amb Burton com productor- que es desinfla a mesura que s’apropa el desenllaç, d’altra banda excessiu en girs finals. Tercer, la falta del toc màgic que existia a “Eduardo Manostijeras” o “Big Fish”, i això sí sap molt greu.

Malgrat reconèixer que “Dark Shadows” està lluny de ser una obra perfecte de Tim Burton, us confesso que m’ho vaig passar bé, serà perquè adoro a Burton fent de Burton, els personatges excessius i gòtics de Johnny Depp o el sentit de l’humor macabre que gasten. Per mi un Tim Burton, malgrat que no arribi al 100% del que podria ser, ja val la pena.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies