1 de 13 a l'especial Tim Burton

Aprofitem l’estrena d’una nova pel·lícula de Tim Burton “Dark Shadows” per recuperar aquest especial dedicat a l’excèntric director de cinema, que es va publicar originalment el 5 de març 2006.

La seva carrera

El director nord-americà més innovador dels últims temps va néixer un 25 d’Agost del 1958 a Burbank (Califòrnia). Molt tímid, passa molt de temps tancat a casa devorant pel•lícules de ciencia-ficció i terror de sèrie Z. Admirador dels films de ciència ficció, des de ben petit Burton s’interessa pel cinema i als 18 anys aconsegueix una beca per entrar al Califòrnia Institute of the Arts, escola apadrinada per la Disney centrada en la recerca de nous valors. Aviat destaca com a dibuixant col•laborant a Tod and Toby. Les seves idees van creixent progressivament però no troben viabilitat en una empresa d’animació tan conservadora com la Disney. Tant va insistir que va disposar de 60.000 dòlars pel seu primer projecte: Vincent. El curt va ser un èxit immediat e indiscutible, tant per la seva ambientació com per la seva personalitat. Al 1984 depura el seu estil amb un altre curtmetratge titulat Frankenweenie on mostra la seva particular visió del monstre creat per Marie Shellie.

Tim Burton

Dos anys més tard, als 26, dirigeix el seu primer llargmetratge que té com a protagonista l’actor còmic Paul Reubens. A partir d’aquest moment, Burton perfecciona el seu estil gòtic i fosc molt influenciat per les pel•lícules de Roger Corman, Christopher Lee i escriptors mítics com Edgar Allan Poe. Combinant com un mestre (encara que era molt jove) l’humor i l’horror, crea un món amb marca pròpia, esdevenint ell mateix tot un personatge i un director de culte. Beetlejuice (1985) i Edward Scissorhands (1989) són pel•lícules amb molt d’èxit però és amb Batmanestrenada l’any 1989, on inicia el seu ascens imparable. Continuaria la seva carrera amb títols imprescindibles com Batman Returns, Ed Wood, potser el seu treball més reconegut a nivells underground, Mars attacks i Sleepy Hollow en la que ret homenatge a la història clàssica del genet decapitat. Més tard estrenaria un remake de The planet of the apes que, segurament, és una de les seves pel•lícules menys personals per tractar-se d’un encàrrec. La seva darrera pel•lícula, però, li ha retornat al pòdium dels grans creadors dels últims temps. Es tracta de Big Fish (2003), una faula extraordinària sobre el poder de la imaginació plena de tendresa i màgia.

A més de director de cinema, Burton ha participat en projectes d’altres disciplines creant un univers personal ple de fantasia. Escriu el guió del film d’animació Nightmare before Christmas (dirigida per Henry Selick) i la produeix. Destaca també com escriptor; l’any passat es va editar en castellà en l’Editorial Anagrama el llibre de poemes La melancolica muerte del Chico Ostra on Burton acompanya amb dibuixos històries rimades sobre freaks i relacions impossibles: vides estranyes on conviuen tristesa e ironia a parts igual. Un món apart.

Tim Burton

Creant un estil propi: Temes i personatges

El seu tema recurrent és mirar a la part amable del monstre. Es caracteritza per una comicitat infantil, tendre però al mateix temps cruel, presentada per personatges grotescs, esperpentics (Pee Wee, Edward Scissorshands), súper herois amb problemes humans (Batman) i fantàstics éssers fora de tota lògica (els marcians de Mars Attacks oBeetlejuice). Els elements poètics i humorístics abunden a tots els seus films així com una estètica molt influenciada pel còmic i per l’expressionisme alemany. La seva manera de fer és un clar exemple de com es poden agafar aspectes que ja existeixen i dotar-los d’una nova visió molt més moderna i alhora atemporal. En definitiva Tim Burton és sense cap mena de dubte l’hereu i el representant principal del terror gòtic modern.

En aquest especialSegüent >>Següent >>

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X