Benjamin Barker, un home empresonat 15 anys injustament en l’altre costat del món, que escapa i torna a Londres convertit en el sagnant Sweeney Todd a la recerca de venjar-se amb el suport incondiciona de l’obsessiva i devota còmplice, la Sra. Nellie Lovett, una fornera molt especial.

Crec que el motiu que ‘Sweeney Todd’ hagi aguantat durant 150 anys es deu al fet que és realment una bona historia… una història molt emocionant. És una història sobre la venjança i com aquesta venjança es devora a si mateixa”, diu Stephen Sondheim, el creador de l’aclamat musical teatral “Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street”, el qual ha estat adaptat per a una pel·lícula que dirigeix Tim Burton. “En aquest sentit és una tragèdia en la tradició clàssica sobre algú que vol venjar-se i acaba destruint-se a si mateix”.

Sweeney Todd Tim Burton

Un any després, la història de Prest va ser adaptada com una obra de teatre amb el subtítol “The Demon Barber of Fleet Street”. Ben aviat, la celebritat de Todd va rivalitzar amb l’altre assassí en sèrie del Londres famós del segle XIX, Jack L’Esbudellador. Va ser el dramaturg britànic Christopher Bond, amb la seu obra “Sweeney Todd” de 1973, el que primer va introduir la trama de la venjança Barker/Turpin , considerada ara com part integrant de la llegenda de Sweeney. Després, en 1979 , usant l’obra de Bond com a base de partida, Stephen Sondheim, el llegendari lletrista i compositor nord-americà va dur la història de Sweeney Todd fins a un públic més ampli, amb el seu musical.

Amb l’estrena en Broadway el 1 de març de 1979 , protagonitzat per Len Cariou com Sweeney Todd i Angela Lansbury com la Sra. Lovett, el “Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street” de Sondheim va ser alguna cosa molt diferent al que s’havia vist sobre un escenari. Sagnant i terrorífic, amb una música inspirada pel treball del compositor de bandes sonores Bernard Herrmann (“Psicosis”, “Los Pajaros”), al principi espantava al públic, però ràpidament es va començar a considerar com a obra mestra de Sondheim, traslladant-la ràpidament a Londres i sent posteriorment representada a Broadway en 1989 i 2005 .

Encara que el director Tim Burton no va veure la producció original de Broadway, si que va assistir a una representació anticipada a Londres mentre estava allí estudiant. “No sóc un gran fan dels musicals, però aquest em va encantar”, comenta. “Jo no sabia res sobre Stephen Sondheim. El cartell semblava molar molt, era bastant interessant. És com una pel·lícula de terror antiga però la música és una juxtaposició molt atractiva, és molt bonica, mentre que les imatges són com una vella pel·lícula de terror. També va ser molt interessant veure una cosa sagnant sobre l’escenari. Vaig anar a veure-la dues vegades perquè em va agradar moltíssim”.

El pas de l’obra teatral a la gran pantalla semblava clar que s’havia de produir i una obra de teatre tant fosca i sagnant estava destinada a que Tim Burton, un home de gustos escabrosos en el que el seu cinema, fos el que l’adaptés. Adaptar un musical teatral de tres hores a una pel·lícula de dues hores és obvi que suposa alguns canvis. Algunes cançons van ser canviades completament, unes altres simplement escurçades. També la història ha estat una mica modificada respecte al que es pot veure en el teatre.

Sweeney Todd Stephen Sondheim

En la pell dels dos protagonistes dos dels actors habituals del director, Johnny Depp i Helena Bohan-Carter. Per a encarnar al seu Sweeney Todd, el director Tim Burton només tenia en ment a un actor. “Johnny Depp interpreta a Sweeney Todd com només Johnny Depp pot fer-ho” i els espectadors el veurem per primer cop cantar en una pel·lícula.

Els números musicals de Sweeney Todd no han estat doblats, pel que es podran escoltar les veus originals dels actors cantant, i atès que pràcticament no hi ha diàlegs en la pel·lícula, podem dir que la pel·lícula de Tim Burton, s’estrena gairebé per complet en V.O. en tota Espanya.

Burton va aconseguir recentment el reconeixement per “Sweeney Todd” en els Globus d’Or com la millor pel·lícula musical o comèdia i millor actor en aquesta categoria per a Johnny Depp. Johnny Depp també opta a l’Oscar a “Millor actor”.

(Publicat originalment 11/02/2008)SWEENEY TODD, EL DIABÓLICO BARBERO DE LA CALLE FLEET (Sweeney Todd, the demon barber of Fleet street)

Gènere: Thriller, musical.
País: EE.UU.
Any: 2007
Director: Tim Burton
Guió: John Logan; basat en el musical de Stephen Sondheim i Hugh Wheeler
Repartiment: Johnny Depp (Sweeney Todd), Helena Bonham Carter (Sra. Lovett), Alan Rickman (juez Turpin), Timothy Spall (Beadle), Sacha Baron Cohen (Pirelli), Jamie Campbell Bower (Anthony), Laura Michele Kelly (Lucy), Jayne Wisener (Johanna), Edward Sanders (Toby).
Fotografia:Dariusz Wolski
Música: Stephen Sondheim
Durada: 117 minuts.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies