13 de 13 a l'especial Tim Burton

El 2005 podem dir que va ser l’any del retorn definitiu de Tim Burton. No només va rodar Charlie and the chocolate factory sinó que no va dubtar en adaptar un conte rus molt gòtic amb el seu característic segell d’animació stop motion (tal i com va fer produint The nightmare before christmas, dirigida per Henry Selick al 1993). En el cas de Corpse Bride Burton comparteix direcció amb el seu amic Mike Johnson.

La historia és simple (sembla un conte de Allan Poe): un matrimoni de conveniència està apunt de celebrar-se en un poble situat a l’època victoriana. Uns dies abans de la boda, Victor Van Dort (doblat per Johnny Deep) coneix a la seva promesa Victoria Everglot (Emily Watson) en una reunió organitzada per les dues famílies. Contra tot pronòstic en aquests casos neix un amor entre Victor i Victoria. La nit abans de la boda, Victor surt a donar una volta i comença a memoritzar els seus vots matrimonials col•locant l’aliança en un arrel d’un arbre. L’arrel en realitat és una núvia cadàver (Helena Bonham Carter) que arrossega a Victor al món dels morts per convertir-lo en el seu marit…

La novia cadáver Tim Burton

Com podem veure una historia molt pròpia de Burton. La posada en escena es pràcticament en blanc i negre (típica del expressionisme alemany) i com sempre fent una divisió entre el mon dels vius i dels morts molt interessant. Al igual que va fer ambBettlejuice el mon dels morts sembla més positiu, més acolorit, més divertit en contrapartida amb el mon dels vius (els esquelets ballen i canten amb felicitat). Sense cap mena de dubte Burton es posiciona a favor dels morts. Burton i Johnson incideixen en afilats plans angulosos i òptiques distorsionades. Fins i tot accentuen l’aspecte de pel•lícula muda a l’utilitzar algun rotul per les el•lipsis com el que indica “tres hores després…”. Cal recordar que el primer curt de Burton, Vincent utilitzava recursos similars.

El film no destaca per una excessiva originalitat ja que tots els recursos i els arguments que s’utilitzen ja els hem vist en la filmografia de Burton però es una mena de recull de característiques que reforcen l’univers Burton. Em sap greu dir això però sembla un producte per vendre merchandising. De fet, amb els anys, intentant no traicionar massa els seus principis, Burton ha passat de ser un artista visual a un licenciatari de mercadotècnia en el mes pur estil George starwars Lucas. Amb Corpse Bride el cineasta ha instaurat els ciments de la imparable factoria de productes i derivats amb el que s’ha transformat el nom de Tim Burton. Un absolut geni dels nostres temps.

En aquest especial<< AnteriorLa novia cadáver (Corpse Bride, 2005)

Direcció: Mike Johnson y Tim Burton.
Any: 2005.
Durada: 76 min.
Veus originals: Johnny Depp (Victor Van Dort), Helena Bonham Carter (La novia cadáver), Emily Watson (Victoria Everglot), Tracey Ullman (Nell Van Dort/Hildegarde), Paul Whitehouse (William Van Dort/Mayhew/Paul el maitre), Joanna Lumley (Maudeline Everglot), Albert Finney (Finis Everglot), Richard E. Grant (Barkis Bittern), Christopher Lee (Pastor Galswells), Michael Gough (Elder Gutknecht).
Guió: John August, Caroline Thompson i Pamela Pettler; basat en els personatges creats per Tim Burton i Carlos Grangel.
Música: Danny Elfman.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X