"El libro secreto de Dante" de Francesco Fioretti
6Valoració

Sembla ser que Da Vinci no va ser l’únic que va amagar codis. En aquesta novel•la descobrim l’obsessió i la precaució d’un gran pensador, un gran poeta, un home amb l’ànima trencada i amb el cor dividit. Un home amb una ment privilegiada, una ment als núvols i a la terra, un home capaç d’anomenar “Comèdia” a una obra que recull una visió de l’infern, del Purgatori i finalment del Paradís. És la vida una comèdia?, no em puc preguntar res més, segons Dante no podia ser una tragèdia ja que el final és feliç.

Intrigues, teoremes i sorprenents revelacions sobre el poema més important de tots els temps. Una història mai explicada. Un enigma oblidat. Quin misteri s’amaga en els versos més críptics del gran poeta?

Amb el rerefons històric de la crisi política i econòmica del segle XIV, “El llibre secret de Dante” entrellaça successos reals i personatges creats, teixint una trama plena de misteri i inquietants interrogants.

De la mà de Franceso Fioretti acompanyarem a tres personatges i les seves circumstàncies al llarg de tota l’obra. Una obra que comença amb la mort del poeta i el dubte de com ha mort. Com tres parts té la “Divina Comèdia”, tres seran els nostres protagonistes: la filla del poeta, sor Beatrice, un ex templer anomenat Bernard i un metge, Giovanni da Lucca. Aquests inicien una doble investigació per aclarir el que ha succeït.

La novel•la sembla una oda a Dante i a la seva obra, però l’embolcalla en el misteri: com va morir Dante? On són els darrers tretze cants del Paradís? Per què l’autor els va amagar? Teoremes refinats, intrigues complexes i veritats per desvetllar ens esperen en una novel•la molt ben estructurada on tots els caps de fil acaben trobant el seu lloc en un tapís tridimensional.

Dante i La Divina Comedia

El libro secreto de Dante” és molt fidel a la llengua de l’autor, ja que totes les mencions a l’obra de Dante és fan en la llengua original, en dialecte toscà matriu de l’italià actual, amb la traducció a peu de pàgina, una obra que convida a llegir l’obra de Dante o repassar-la. En aquest sentit crec que la novel•la és una mica exigent amb el lector, no dóna per suposat que s’hagi llegit l’obra mencionada, però al basar gran part de la trama en ella és preferible tenir-ne algun coneixement previ. D’altra banda convida al lector amant del suspens i de la novel•la negra a desxifrar un missatge codificat que Dante ha deixat escrit en nou fulls de pergamí i a descobrir el seu presumpte assassí.

Per aquest motiu, trobarem fragments molt dinàmics i fragments més lents. Una novel•la que comença amb una introducció dels personatges i la situació força lenta i pausada que progressivament agafa dinamisme i un bon tempo.

El que més m’ha agradat és com l’autor dóna importància a la paraula escrita, a la por que aquesta pot provocar i com pot arribar a redimir i lluitar amb la força d’una simple paraula. Sempre s’ha dit que la llengua no te ossos però que en trenca de molt grossos. Mai millor dit.

El libro secreto de Dante” és una novel•la ideal pels amants de la literatura, per aquells que els agrada pensar i anar més enllà, una novel•la per “Dantians”.


Editorial: Suma de Letras
ISBN: 9788483653388
Pàgines: 350
Preu: 18€ (E-Book: 9,99€)

Francesco Fioretti va néixer a Lanciano, Abruzzo, l'any 1960. Es va graduar en Arts a Florència i ha ensenyat a la Llombardia i a Las Marcas. Ha treballat durant deu anys en una editorial educativa a Milà i en l'actualitat es dedica a estudiar a Dante a la Universitat de Eichstätt, a Alemanya. Ha publicat assajos crítics i antologies escolars. “El llibre secret de Dante” és la seva primera novel•la.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X