“Luna, el misterio de Calenda” és la nova ficció de Globomedia (“El internado”, “El Barco”) per a Antena 3. Una sèrie de misteri amb elements fantàstics, una atmosfera inquietant i grans històries d’amor, entre elles un perillós amor adolescent. Venuda com una nova “Twin Peaks” actualitzada, “Luna, el misterio de Calenda” beu d’un munt de ficcions espanyoles dels darrers anys –per alguna cosa la produeix Globomedia- i de les aigües dels adolescents torturats de “Crepúsculo”.

Belén Rueda torna a televisió amb “Luna, el misterio de Calenda”, una sèrie familiar d’amor i misteri. En ella interpreta a Sara, una jutgessa que es trasllada a Calenda, un petit poble amb la seva filla adolescent Leire (Lucía Guerrero) disposada a refer la seva vida familiar. El retrobament amb el seu marit (Leonardo Sbaraglia ) no durarà massa. La mateixa nit de la seva arribada ell desapareix i ben aviat descobreix que Calenda no és l’afable lloc que ella pensava. Descobrirà que molts dels seus habitants troben en velles llegendes mil•lenàries l’explicació dels terribles esdeveniments viscuts.

Belén Rueda (“El Orfanato”, “Los ojos de Julia”) està acompanyada per altres rostres coneguts de la petita i gran pantalla com són Leonardo Sbaraglia (“La noche de los lápices”, “Salvador”), Daniel Grao (“Ángel o Demonio”, “Los ojos de Julia”), Olivia Molina (“Dieta Mediterránea”, “Física o Química”), Fran Perea (“Los Serrano”, “Las trece rosas”), Belén López (“Motivos personales”, “Ocho citas”), Marc Martínez (“Antártida”, “Ángel o demonio”), María Cantuel (“Águila Roja”), César Goldi (“La noche que dejó de llover”, “Mareas vivas”) i Boris Ruiz (“Los ojos de Julia”).

Luna, el misterio de Calenda Antena 3 Globomedia

Per altra banda tot un planter de joves promeses com Alvaro Cervantes (“Tres metros sobre el cielo”, “Punta Escarlata”), Lucía Guerrero(“Águila Roja”, “Karabudjan”), Macarena García (“Amar en tiempos revueltos”, “El Pacto”), Álex Maruny (“Tres metros sobre el cielo”, “Ángel o demonio”) i Carlos Cuevas (“Ventdeplà”).

“Luna, el misterio de Calenda”, es va vendre a la roda de premsa de presentació dient que “Ens recorda a ‘Twin Peaks’ però amb trames més actuals“. No, no us deixeu enganxar. L’única semblança entre “Luna” i “Twin Peaks” comença i acaba en el cartell que hi ha a la carretera tot just arribes al poble. Ni agent Cooper, ni Laura Palmer, i encara menys el geni esbojarrat de David Lynch.

Luna” és una sèrie que recorda a moltes altres. Recorda a “El internado”, a “Los hombres de Paco”, a “Los Serrano”, a “El barco” i sobretot recorda, en la trama d’aquest amor juvenil, a “Crepusculo” però en comptes de tenir a Edward Cullen tenim un projecte de “Lobezno”.

Luna, el misterio de Calenda Antena 3 Globomedia

Per criticar-la podria fer un “copia i enganxa” de moltes de les coses que he dit en altres crítiques de sèries espanyoles, però em repetiré. “Luna, el misterio de Calenda” té pros i contres. Té una bona realització que s’espatlla amb un espantós muntatge que trenca el ritme, per exemple tallant una escena d’intriga amb una escena d’institut insubstancial, i que sumat a l’excessiva durada dels capítols (una hora i quart) la fa pesada. Té Belén Rueda, una actriu solvent que lamentablement des d’ “El Orfanato” sembla encasellada en el mateix paper de dona forta patidora. Té bones interpretacions com Daniel Grao, Alvaro Cervantes o Lucia Guerrero però té altres de tant espantoses que les dolentes espatllen les bones. Perquè, per l’amor de Déu, qui va decidir que Fran Perea havia madurat prou per tornar a “actuar” en una sèrie? Com pot ser que fins i tot actors com Boris Ruiz soni a actor de teatre recitant el seu paper sense convicció? La història principal podria ser interessant si no estigués farcida d’altres trames supèrflues o directament vergonyants, i apunto directament a totes les trames d’institut que busquen captar el públic més jove.

El que deia, “Luna, el misterio de Calenda” té pros i contres, i per mi guanyen els contres. Contres com aquest ambient de “Los hombres de Paco” en l’equip d’investigació. Contra, molt contra que si tens un personatge que va amb crosses i que acabes posant en una cadira de rodes, sigui el personatge que acabi pujant i baixant més escales i caminant més per la muntanya que els que no tenen cap discapacitat. Contra la durada eterna dels capítols, el muntatge destrempant i absent de ritme. I no vull ni pensar que passarà quan hagi d’aparèixer un home llop finalment (només ha sortit un ull i no feia massa bona pinta, la veritat).

Luna, el misterio de Calenda Antena 3 Globomedia

“Luna, el misterio de Calenda” va liderar el dia de la seva estrena amb un 19.2% de quota i 3.514.000 espectadors. La sèrie que ja porta emesos 3 capítols dels 12 que té previstos, mantenint quotes al voltant del 18% i liderant en la seva franja.

Antena 3 ha dit, un cop i un altre, que “Luna, el misterio de Calenda” vol ser una sèrie familiar. Penso que aquest és el principal problema de la sèrie. La trama d’intriga, de misteri perd força amb tota la trama d’institut i amors adolescents. Globomedia ens torna a oferir una mena d’”El Internado” però amb trets místics i amb l’udolar d’un home llop a les nostres esquenes.

La tria està clara. Si enyores “El Internado”, si t’apassionen els amors adolescents mig sobrenaturals, “Luna, el misterio de Calenda” és la teva sèrie. Si vols una sèrie d’intriga i d’investigació tria qualsevol altra, “The killing” per exemple o, fins i tot, “Punta Escarlata”.LUNA, EL MISTERIO DE CALENDA

Creadors: Laura Belloso, David Bermejo i Sara Antuña
Producció: Planeta i Globomedia
Director: Jesús Rodrigo
Intèrprets: Belén Rueda, Leonardo Sbaraglia, Daniel Grao, Fran Perea, Olivia Molina, Belén López, Marc Martínez, Boris Ruiz, Lucía Guerrero, Álvaro Cervantes, Macarena García, Álex Maruny i Carlos Cuevas Música: Pablo Cervantes
Durada dels capítols: 75 minuts (12 capítols)
Data d'estrena: 10 d’abril de 2012

Web oficial


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies