Una nova jordana, la tercera, del Festival de cine de Màlaga amb “Kanimambo”, “Memoria de mis putas tristes”, “Seis puntos sobre Emma” i el curt “Nadie tiene la culpa”.

Comencem una nova jornada amb una proposta diferent dins de la secció oficial a concurs. “Kanimambo” és una pel•lícula coral, rodada per tres directors. Una aposta dels productors Luis Miñarro i Sergio Castellote. Comenten que van buscar tres realitzadors a Espanya sense una carrera molt llarga però amb una mirada personal per a realitzar una recerca de material a Moçambic, crear un guió i tornar-hi un any després per rodar-ho.

Custodio, Madalena i Joana són les visions d’Abdelatif Hwidar, Carla Subirana i Adán Aliaga sobre el transcorre de la vida a Moçambic. La guerra, la vida de les dones a Àfrica, la malaltia i l’educació en el punt de mira. I molts més temes que sorgeixen arrel de la incursió en el món dels herois de la quotidianitat que van trobar. Dues de les histories estan rodades sense actors professionals, i els directors en destaquen la veritat davant la càmera. Subirana diu: “no vaig veure que tinguessin miralls, i potser el no tenir una visió pròpia els fa no prejutjar-se davant la càmera”, i tot sorgeix fàcilment. Kanimambo vol dir gràcies en un dels dialectes de la zona, i els directors no van trobar un títol més adient per a aquest film. Una proposta molt interessant, però probablement amb dificultats per a la distribució donat el format.

La següent pel•lícula és poesia: “Memoria de mis putas tristes”, amb guió adaptat pel danès Henning Carlsen, sobre la novel•la de Gabriel García Márquez i protagonitzada per Emilo Echevarría, Geraldine Chaplin, Paola Medina, Ángela Molina i Olivia Molina. Mai és tard i el protagonista d’aquesta història ens ensenya que fins i tot als noranta anys i a les portes de finalitzar l’existència, un pot canviar. Aquesta serà, segons els productors, l’última adaptació cinematogràfica de l’obra de García Márquez. El rodatge i l’adaptació han estat seguits molt de prop per la família del propi escriptor. El director es va haver d’adaptar a unes condicions determinades: un rodatge que havia de ser específicament en espanyol i en localitzacions com Cuba o Mèxic. Un film molt en contacte amb les emocions al qual l’espectador ha de donar temps per entrar-hi. Aquest tret, segurament ve donat per l’espontaneïtat creada en el set de rodatge, fet facilitat per un director que treballava des d’una puresa i calma claus. El tractament de les imatges, molt poètic però gens transcendental, fan que la màgia de la producció transcorri de forma fluïda amb una preciosa música acompanyant, creant un clima càlid i plaent.

En la secció Zonazine es presenta “Seis puntos sobre Emma” amb la sala plena de gom a gom. L’esperada incursió en el llargmetratge del realitzador canari Roberto Pérez Toledo i la popular Verónica Echegui com a protagonista van causar gran expectació entre els mitjans. Emma és una noia de trenta anys, cega que desitja ser mare de forma obsessiva. Això la porta a cercar l’espermatozou perfecte, sense enamorar-se i sense sentiments. No obstant haurà d’encegar-se a molts altres nivells per obtenir el seu objectiu. Es tracta d’una proposta fresca i amb un guió d’estructura interessant. Echegui realitza un treball exhaustiu de personatge amb un resultat potent. L’acompanya Àlex García, com a co-protagonista, amb una interpretació acurada.

Per acabar, quant la secció oficial de curtmetratges, una aposta còmica amb molt bona acollida pel públic de la sala: “Nadie tiene la culpa” d’Esteban Crespo. Un curt situacional on Antonio (Gustavo Salmerón) demana a la seva dona (Pilar Castro) més espai. Ella, no obstant, sabrà com donar-li la volta a la truita. Bones interpretacions i guió ocurrent.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies