"Crim de sang" de Sebastià Alzamora
5Valoració

Premi Sant Jordi 2011

Amb aquesta novel·la, l’autor Sebastià Alzamora es presenta al gran públic amb el Premi Sant Jordi 2011 sota el braç. Un autor força desconegut que sorprendrà a més d’un amb la seva obra “Crim de sang”.

Una novel·la de gènere negre, en l’ambient fosc que embolcalla la Barcelona de l’època de la Guerra Civil, que ens presenta un compendi de fets reals i fets fantàstics, un compendi de difícil equilibri i molt agosarat. Un treball on s’ha de reconèixer una gran inquietud i un rerefons molt treballat que s’hi veu plasmat. Quants de nosaltres haguéssim pogut imaginar una novel·la on els anarquistes, els maristes i la ciutat de Barcelona xoquen amb idees com upurs, dips, revinguts, no-morts o en altres paraules vampirs.

Barcelona, estiu de 1936. Als inicis de la guerra civil, en plena persecució i matança de religiosos per part de nuclis anarcosindicalistes, un sacerdot marista i un nen de set o vuit anys apareixen assassinats en circumstàncies molt estranyes. El comissari Gregori Muñoz obre una investigació per descobrir la identitat de l’assassí, de qui només sabem que és algú que afirma ser un vampir. Mentrestant, una comunitat de monges caputxines de Sarrià amaguen el bisbe de Barcelona, suposadament executat.

La història se’ns presenta des de diverses perspectives, confluint totes ells en el desenllaç final on el lector haurà de fer front a un dilema moral: pot una personificació del bé amagar un animal al seu interior?

L’autor ens convida a veure totes aquestes perspectives, però no ens dóna gaire temps per aturar-nos, amb la seva prosa molt dinàmica, els canvis de to i de protagonistes i la introducció de la visió del vampir assenyalada amb: “Escrivia:”. L’acció succeeix molt de pressa i amb una força molt marcada, és com una teranyina que es va fent més amplia fins que avarca uns sentiments que col·lapsaran en el lector.

El vocabulari passa de ser barrut i groller a ser eclesial, amb precs i misses i aquest fet marca el contrapunt entre dues societats que conviuen en un moment històric marcat per la persecució dels capellans “sotanes”, el desig d’aquests de fugir cap a França, i el terrabastall social on el poder es desestabilitza i les forces de l’ordre ja no tenen prou recursos per lluitar contra els aldarulls i els matacapellans.

Com cada any, com si fos una llei no escrita, sentirem molt allò de “Per Sant Jordi el Sant Jordi”. Si sou amants de la història de Barcelona, si voleu conèixer un autor nou, si creieu que com diu el propi autor: “… la memòria i la imaginació poden coincidir en algun tram, però segueixen camins diferents.” Aquesta és la vostra novel·la.


Editorial: Proa
ISBN: 978-84-7588-290-1
Pàgines: 280 pags
Preu: 20,00€ (ebook: 15,99 €)

Sebastià Alzamora (Llucmajor, 1972) ha escrit els poemaris Rafel, Apoteosi del cercle, Mula morta, El benestar (premi Jocs Florals de Barcelona 2003) i La part visible (premi Carles Riba 2008). És autor de les novel•les L’extinció, Sara i Jeremies (premi Ciutat de Palma), La pell i la princesa (premi Josep Pla 2005) i Nit de l'ànima (2007), així com de l’assaig sobre Gabriel Janer Manila L'escriptura del foc. Col•labora regularment als espais culturals i literaris dels mitjans de comunicació.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies