Tots els meus amics són morts
8Valoració

“Tots els meus amics són morts” no és exactament un còmic. Podríem dir que és un llibre infantil per adults, un llibre trist, si no fos perquè fa riure…sempre amb una lleu esgarrifança de fons. Absolutament original, un llibre de culte als Estats Units i a Europa.

És possible reflexionar sobre temes tan complexos com l’amistat, la mort, la solitud, la pèrdua, l’acceptació del que és inevitable amb un grapat de frases concises i encertades i una colla de dibuixos senzills, i fer-ho amb originalitat, amb rigor i amb humor del bo ( encara que sigui una mica negre), tot això sense ni un traç ni una paraula fora de lloc? Avery Monsen i Jory John ho fan. Potser perquè són amics i, com diuen ells mateixos, “…no n’hi ha cap de mort. Encara.” Tots dos són periodistes i, com els poetes, tenen l’habilitat de dir el màxim amb el mínim de paraules (els dos) i de fer en cada cas la il·lustració precisa (Monsen).

Amics que es perden, es fonen o desapareixen, amics que no parlen o que parlen més del compte, amics passats de moda, caducats o que fan por, amics cruixents i amics obsolets, tot això és possible i pren el relleu que es mereix al llarg dels cinc minuts que ens portarà llegir i mirar aquest llibre. Cinc minuts ben invertits, sens dubte, i capaços de despertar-vos tot un ventall de dubtes existencials. Aquest llibre no deixa indiferent. Et pot fer gràcia, o no, però no pots resistir la temptació d’anar passant pàgina per saber quin personatge parlarà, què passarà, com et sorprendran. I és possible que en algun moment se t’escapi una riallada en veu alta.

Imatge de "Tots els meus amics són morts"

Editorial La Galera ha inclòs aquest llibre a la col·lecció Brigde, pont entre la literatura juvenil i l’adulta. No és en cap cas un llibre per nens, malgrat la seva aparença. Però el format de llibre infantil li escau, perquè ens permet fer el que fan alguns nens amb alguns contes determinats: guardar-los com un petit tresor. Un llibre rodó.

Els autors ja n’han fet una seqüela: All my friends are Still dead. Mentre n’esperem la traducció, com a bonus track, aquí tenim l’Avery Monsen rebent amb il·lusió, a casa seva, la traducció catalana d’All my friends are dead. I descobrint les possibilitats de la paraula “Conxo!” que hem sabut que ara mateix és la seva paraula fetitxe.


Editorial: La Galera
ISBN: 978-84-246-4309-6
Pàgines: 96
Preu: 11,95 €
Guió: Avery Monsen i Jory John
Dibuix: Avery Monsen i Jory John

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies