TV3 recorda la història dels exiliats republicans.

“Tornarem” recrea en dos capítols una història real, la dels republicans catalans i espanyols que després de perdre la Guerra Civil es van exiliar a França i van participar a la Segona Guerra Mundial per enderrocar el feixisme a Europa. La producció protagonitzada per Bea Segura, Roger Coma i Oriol Tarrasón, s’emetrà els dies 16 i 23 d’abril a TV3.

En el pitjor dels escenaris històrics imaginables, milers de republicans fugits van lluitar, entre els anys 1939 i 1945, per la seva dignitat com a persones. Acabaven de ser derrotats en el seu propi país, obligats a fugir amb el poc que tenien, separats dels seus familiars i abandonats per les democràcies veïnes. Però tampoc no van defallir en un continent amenaçat per Hitler. La seva lluita per la llibertat encara no ha estat reconeguda per l’Europa que ells van ajudar a forjar. “Tornarem” és la seva història, la d’uns homes que ens demostren que ni la derrota més humiliant elimina el dret a l’esperança de tot ésser humà.

Paral·lelament a la història dels republicans a la Segona Guerra Mundial, “Tornarem” és també una història d’amor, la d’un triangle format per Roger Coma en el paper de Felip, un dels exiliats que acabarà a les files de “La Nueve”, de la II Divisió Leclerc; Bea Segura, com a Lola, la seva dona a la ficció, i Oriol Tarrason, que interpreta Manel, un anarquista de la Seu que fa de “passador“ durant la guerra civil i que després treballarà amb la resistència francesa.

L’inspirador de la història és Lluís Royo, el Garcia a la sèrie, un català que va formar part de la companyia “la Nueve”, la dotació de soldats republicans que va alliberar París el 1944. Dels 200 soldats de la companyia, la majoria catalans i espanyols, en van sobreviure només 15. “A partir de conèixer Lluís Royo, vaig pensar que hi havia una història que calia explicar”, comenta el director de la sèrie, Felip Solé, qui recorda que per a molts dels que van haver de marxar després de la Guerra Civil “l’exili va ser una pàtria”. Felip Solé, un expert en aquesta època, amb més de 1.500 entrevistes fetes a exiliats durant la seva carrera com a documentalista, afronta amb “Tornarem” el repte d’explicar la història per primera vegada des de la ficció.

Tornarem Bea Segura, Roger Coma TV3

Mesclant realitat i ficció.

A “Tornarem” realitat i ficció van de la mà. Els personatges recreen situacions personals inventades, però el context històric s’ha retratat amb fidelitat. Des de França, Alemanya, el Canadà i Madrid van arribar uniformes militars de l’època, vehicles, jeeps, half-tracks, camions i més de 500 armes, tot supervisat per un equip d’assessors que coneix a fons aquesta època.

Per als actors, els documentals de Felip Solé van servir de referent a l’hora de construir personatges, però tots coincideixen que han investigat també en el seu passat familiar.

No hi ha gaires famílies que no tinguin algú que no hagi passat per camps com el d’Argelers”, explica Roger Coma, que creu que a “Tornarem” els espectadors trobaran una història propera que retrata la dignitat amb què van viure els republicans. “En el cas del meu personatge, la vida el va fer passar de ser un llepafils que treballava a la Generalitat a ser un soldat èpic”, explica.

Bea Segura, la seva dona a la ficció, també va recuperar les vivències dels seus avantpassats abans de posar-se en la pell de la Lola i posa èmfasi en el paper que van tenir les dones durant la guerra. “La guerra sempre sembla una cosa d’homes, i a les dones els va tocar l’espera, però també van fer d’infermeres, van treballar en fàbriques d’armes, van tenir un paper actiu”, explica.

El seu personatge va ser una d’aquestes dones a les quals la guerra farà marxar de casa, amb l’esperança del retorn, i separarà de la seva família. “Però la Lola lluitarà, entrarà a formar part de la resistència francesa i, allunyada dels seus, en la seva vida apareixerà un altre home, en Manel (Oriol Tarrason)”.

Tornarem Bea Segura, Roger Coma TV3

El rodatge

Els dos capítols de què consta “Tornarem” es van rodar durant vuit setmanes: cinc setmanes a diferents localitzacions de Barcelona i els voltants, una setmana als Monegres, una setmana a Ceret i Argelers, al Rosselló, i una altra setmana a París. El rodatge es va fer en versió original catalana, tot i que algunes seqüències estan rodades en francès i alemany.

En la producció, a més dels protagonistes, participen 40 actors secundaris i de repartiment, catalans, francesos i alemanys, i 1.500 figurants.

L’esforç, però, comença a donar els primers fruits, i “Tornarem” ja ha estat seleccionada com a millor minisèrie al Festival de Televisió de Montecarlo, i la seva protagonista, Bea Segura, ha estat escollida entre les candidates a millor actriu.

Tornarem Jordi Dauder TV3

L’últim projecte de Jordi Dauder

Jordi Dauder a morir al setembre del 2011 amb 73 anys víctima d’un càncer. Actor de cinema, teatre, televisió i doblatge, es va fer popular sobretot pel seu paper a la sèrie de TV3 ‘Nissaga de poder’ encarnant a Mateu Montsolís. “Tornarem” ha estat el seu últim projecte i on el podrem veure interpretant a Garcia, aquest personatge inspirat en Lluís Royo, l’únic dels soldats de la novena companyia de la II Divisió Leclerc que avui dia encara viu, ja de gran.

En la presentació de la sèrie que es va fer dijous passat, Raimon Masllorens va voler també tenir un record per a Jordi Dauder. “Tot i la malaltia, va voler ser a la sèrie, va fer mans i mànigues per ser-hi, i fa un paper que li ve a mida”, va dir Masllorens.

Tornarem” és una producció de Televisió de Catalunya, Brutal Media i Televisión Espanyola, amb la col·laboració de l’ICEC i l’ICAA i el suport del programa Media de la Unió Europea.

S’emet els dies 16 i 23 d’abril, a les 22.30, a TV3.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies