"La última noche del Titanic" de Walter Lord
8Valoració

Tal dia com avui, ara fa 100 anys, la nit del 14 d’abril de 1912, el rei Posidó va reclamar pel seu regne el més gran i valuós transatlàntic que fins al moment havia navegat les seves aigües, el Titànic, i totes les ànimes que va poder engolir.

La nit era freda, el cel era fosc com la gola de llop i les estrelles brillaven mostrant la insignificança de l’ésser humà, un esser prepotent i mancat de por, que creia que havia construït la magnificència pura en un transatlàntic que no es podria enfonsar. D’aquí a enllà la història no ha canviat, el Titànic es va enfonsar al topar amb un iceberg. La mara natura va donar un cop inesperat a les aspiracions dels homes.

El Titànic solcava les fredes aigües de l’Atlàntic rumb a Nova York. Dins, els llums i la música mostraven l’ambient de festa, alegria i despreocupació que havien gaudit els passatgers des que el transatlàntic llevarà l’àncora. Prop de la mitjanit es va sentir el crit del guaita anunciant un obstacle a proa. El més cèlebre iceberg de la història s’alçava amenaçador a menys de dos-cents metres de distància. Ho van intentar sortejar virant a babord, però l’iceberg estava massa a prop. El que va passar després ha quedat en els annals de la navegació civil com la major catàstrofe mai ocorreguda.

El Titànic era l’orgull de l’enginyeria del segle, anava carregat de tresors i comptava entre la seva passatge amb la flor i nata de la societat novaiorquesa de l’època. Que els seus 20 bots salvavides no n’hi hagués prou en absolut per cobrir les necessitats del passatge en cas de naufragi no era més que una anècdota en un vaixell que tots consideraven insubmergible.

Ultima Noche Titanic

Però, que ens aporta de nou aquest llibre? He de reconèixer que per ser una edició de butxaca és increïblement bo, l’edició és molt acurada, incloent les fotografies d’alguns supervivents, la propaganda de l’època del vaixell, la llista de passatgers o el planell del vaixell de la companyia White Star Line. L’únic que li manca és la Celine Dion donant-li banda sonora.

La novel·la se centra sobretot en l’actitud dels passatgers, de la tripulació i de la resta de vaixells que van anar a ajudar al Titànic. La majoria dels passatgers eren gent amb molts diners que van mantenir la compostura fins al final. Exemples d’això queden reflectits en la presa de consciència enfront la mort: la majoria dels homes van respectar la norma de les dones i els nens primer, encara que moltes dones van preferir quedar-se amb els seus marits, la banda de música va decidir tocar l’himne Tardor, alguns del homes van decidir afrontar el moment vestint-se amb les seves millors gales, idees que semblen surrealistes però que consten com a tals a la història.

Imprescindible per descobrir fins a quin punt la humanitat s’uneix per salvar als més dèbils, als éssers estimats i com, al cap i a la fi, la mort no distingeix en classes socials. Encara que els passatgers de 1ª classe van ser els més afortunats, ja que la resta van ser abandonats a la seva sort. Un capítol de la història que mereix un record i una oració.

Un relat històric novel·lat amb una passió palpable.


Editorial: DeBols!llo
ISBN: 9788499894355
Pàgines: 256 pàgines
Preu: 8,95 €

Walter Lord va néixer el 1917 i ens va deixar el 2002. Graduat en dret per la universitat de Princeton i en dret per Yale, va ser un escriptor i historiador nord-americà conegut per les seves obres documentals entre les quals destaca, per sobre de totes, L'última nit del Titànic, que va escriure l'any 1955. Lord realitzar un treball d'investigació periodística de primer ordre i va saber convertir-lo en un relat captivador amb habilitat d'autèntic novel·lista, encara que sempre guardant absoluta fidelitat a la història. Tal era el seu domini de la matèria que, el 1997, Lord va assessorar a James Cameron a la pel·lícula "Titànic" i el director li va correspondre dedicant-li l'espectacular documental que va rodar el 2003 sobre el famós vaixell, Ghosts of the Abyss.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X