"Un objeto de belleza" d'Steve Martin
7Valoració

Un catàleg de la vida de Nova York i un recull de les millors obres d’art de l’últim segle. “Un objeto de belleza” és no tan sols el títol de la història, sinó que resumeix en si la novel·la que tenim a les mans.

Amb una gran frescor i un enginy gens menyspreable, aquesta obra m’ha sorprès. Reconec que quan vaig veure que l’autor era l’Steve Martin, vaig pensar en publicitat, màrqueting i en una manera de fer calaix, molt estil Hollywood, però estava molt equivocada. La prosa és molt àgil i amena, la novel·la és molt dinàmica gràcies als diàlegs i a uns capítols breus però molt ben narrats, una estructura en tres parts segons l’evolució dels personatges. Una història molt lineal però gens plana.

“Un objeto de belleza” és la història d’ella i ell, millor dit, és la història d’ella vista per ell amb l’ajuda de terceres persones que omplen forats de la història.

En un pròleg molt original, on se’ns presenta el narrador de la història, en Daniel Chester French, qui ens presentarà la història d’ella, la Lacey Yeager, la seva amiga des de la Universitat, un personatge amb llum pròpia que va madurant amb el pas del temps, però que mai perd la ambició de ser una dona de l’Upper East Side, amant de l’art i com ella mateixa reconeix busca solucions màgiques als seus problemes de diners.

Tots dos són contrapunts d’una mateixa història, el que en un principi sembla una història d’amor, resulta ser una relació amb un principi romàntic però que es transforma en amistat mentre entren i surten de la vida de l’altre. En Daniel és un home centrat que va per la vida amb un ritme pausat, va a poc a poc i amb bona lletra, la Lacey començarà a treballar a Sotheby’s i anirà pujant dins l’empresa fins que aconseguirà els seus propòsits, ella viu la vida d’una manera molt més frenètica.

Amb aquesta novel·la aprendrem molt d’art, una visió de l’art filtrada pels ulls de l’autor, una visió que m’ha agradat molt en quant a presentació, ja que la història se centra en les galeries d’art i les seves subhastes. Per mitjà de brillants descripcions descobrim grans autors com Picasso, Warhol, Sargent, Morandi, Aivazousky, Vermeer… i moltes d’aquestes descripcions van acompanyades de la fotografia del quadre en la mateixa pàgina. De totes jo em quedo amb “Amanecer” de Maxfield Parrish del 1922, un autor que no coneixia.

Però no us deixeu enganyar, l’autor també ens deixa entreveure la part fosca d’aquest món de les subhastes i del món de l’art: les falsificacions, els falsos col·leccionistes que fan pujar el preu de les obres i fins i tot viurem una aventura amb l’FBI.

A més, la història queda molt humanitzada al tocar amb una breu pinzellada l’11S, podrem veure com el món de l’art canvia després d’aquella desgracia. Aquell dia no només es va desplomar la economia i la societat, el món de l’art també es va desplomar. Amb la novel·la veurem la lenta recuperació social.

Si us agrada el món de l’art aquesta és la vostra novel·la, si us agraden les històries sobre “femme fatales” aquesta és la vostra novel·la, si simplement us agraden les bones històries i les coses ben fetes, “Un objeto de belleza” és la vostra novel·la.


Editorial: Random House Mondadori
ISBN: 9788439724995
Pàgines: 320 pags
Preu: 20,90 €

Steve Martin és escriptor, actor i músic. Entre la seva filmografia podem trobar pel·lícules com “El pare de la núvia”, “¡Dolça llar ... de vegades!”, "La trama” i “Roxanne”, entre d'altres. Ha guanyat diversos Emmy pels seus guions per a la televisió i dos Grammy. A més d'una obra de teatre, ha escrit un recull de textos humorístics, “Pure Drivel”, dues novel·les curtes “Shopgirl” (Circe, 2005), que va ser portada al cinema, i “El plaer de la meva companyia” (Circe, 2005). Els seus textos apareixen amb freqüència a The New Yorker i The New York Times.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies