"Cims borrascosos" d'Emily Brontë
8Valoració

“Cims Borrascosos” és l’única novel•la publicada per Emily Brontë, escrita entre el desembre 1845 i el juliol de 1846 i publicada al juliol de l’any següent. No es va imprimir fins al desembre de 1847, després de l’èxit de la novel•la “Jane Eyre” de la seva germana Charlotte Brontë. Publicada finalment sota el pseudònim d’Ellis Bell, una segona edició pòstuma va ser editada per la seva germana Charlotte.

La història comença quan l’any 1801, el Sr Lockwood, un home ric d’Anglaterra, lloga la Granja dels Tords. En una visita al seu propietari, el senyor Heathcliff, que viu a una llunyana casa de camp anomenada “Cims borrascosos” i després de passar-hi una nit de malsons, torna a la seva granja i li demana a la seva majordoma, Nelly Dean, que li expliquen la història de la família.

La història va començar trenta anys abans quan el senyor Earnshaw viatja a Liverpool i torna a casa amb un nen gitano al que adopta. Els seus fills accepten la decisió de manera molt diferent, en Hindley el rebutja i li farà la vida impossible i la Catherine transformarà l’afecte amb quelcom més.

Cims borrascosos” ens porta una història on els gelós i l’amor malaltís acabaran no només amb la família Lockwood, sinó també amb la dels seus veïns, els Linton. Els nens es fan grans i les relacions es compliquen. És la història de dos nens, que es van enamorar de tal manera que el seu amor va agafar la força d’un cicló i va destruir-ho tot al seu pas.
Els protagonistes sobre els quals gira tota la història són la Catherine una nena capritxosa, histèrica, fràgil, amb els defectes de tota nena mimada i profundament enamorada, i en Heathcliff violent, bast, inadaptat, ressentit, i profundament enamorat. Una història d’amor que toparà amb les seves diferències socials, prenent cada un d’ells camins separats però sense oblidar-se l’un de l’altre.

Podríem arribar a dir que la Catherine tot i després de casar-se amb en l’Edgar Linton, mai és plenament feliç. Tots dos juguen un estira i arronsa entre l’amor i l’odi, fins a tal punt que quan la Catherine mor, tothom culpa al seu amor malaltís per Heathcliff. La novel·la de Brontë continua relatant el que passa a la generació posterior, i com l’amor entre Catherine i Heathcliff encara continua marcant vides.

Una novel•la tractada com a romàntica, però pel meu gust, només es podria qualificar així si l’amor entre els protagonistes no comportés jugar amb els sentiments dels altres. Una història psicològica on un amor pertorbat arrelarà en la cobdícia, la venjança, l’odi i en la destrucció.

Brillantment escrita, amb uns personatges molt complexos i unes situacions potser no tant allunyades de la realitat de l’època. Imprescindible per tot aquell lector que vulgui endinsar-se dins un amor turmentat envoltat d’uns paisatges inhòspits i brillantment construïts.

Cims Borrascosos” ha donat lloc a moltes adaptacions i obres inspirades en pel•lícules, incloent ràdio, series de televisió, un musical de Bernard J. Taylor, un ballet, tres òperes (respectivament, de Bernard Herrmann, Floyd Carlisle, i Frédéric Chaslin), un joc de rol i una cançó de Kate Bush.

La primera adaptació cinematogràfica coneguda de “Cims borrascosos” va ser filmada a Anglaterra i dirigida per A.V.Bramble. L’adaptació més famosa és la del 1939 protagonitzada per Laurence Olivier i Merle Oberon i dirigida per William Wyler. Aquesta adaptació, com moltes altres, va eliminar de la història la segona generació (la jove Cathy, Linton i Hareton). Va guanyar el 1939 New York Film Critics Circle Award a la Millor Pel•lícula i va ser nominada a als premis Oscar.

El 1970 es va adaptar de nou amb Timothy Dalton com Heathcliff , però el resultat no va ser gaire encertat, tot i ser la primera adaptació a color. Millor rebuda va ser la pel•lícula de 1992 protagonitzada per Ralph Fiennes i Juliette Binoche on s’ha de destacar la inclusió de la història de la segona generació: els fills de Cathy, Hindley i Heathcliff.

Aquest 2012 s’estrena una nova versió dirigida per Andrea Arnold i amb Kaya Scodelario i James Howson en els papers protagonistes. Aquests nous “Cims borrascosos”, una versió més minimalista i pausada, transforma a Heathcliff en un jove negre per complicar encara més la ja prou turmentosa relació.


Editorial: La Butxaca
ISBN: 978-84-9686-358-3
Pàgines: 400 pags
Preu: 10,95 €

Emily Jane Brontë va néixer el 30 de juliol de 1818 a Thornton, prop de Bradford, a Yorkshire, filla de Maria Branwell Brontë i Patrick, germana petita de Charlotte Brontë i la cinquena de sis fills. El 1824, la família es va traslladar a Haworth i va ser en aquest entorn que els seus dots literaris florir. Va morir el 19 de desembre de 1848 de tuberculosi, i va ser enterrada a Haworth, West Yorkshire.
Va ser novel·lista i poetessa anglesa, recordada per la seva novel·la “Cims borrascosos”, considerada com un clàssic de la literatura anglesa. Les seves publicacions estaven signades amb el pseudònim d'Ellis Bell.
La seva mare va morir el 21 de setembre de 1821 i, l'agost de 1824, Charlotte i Emily van ser enviades amb les seves germanes grans, Maria i Elizabeth, al col·legi de Clergy Daughters, a Cowan Bridge (Lancashire), on van caure malaltes de tuberculosi. Maria i Elizabeth van morir de tuberculosi el 1825. Per aquest motiu, i per les pèssimes condicions del col·legi, la família va treure a Charlotte i a Emily de l'internat.
Durant la seva infància i després de la mort de la seva mare, les tres germanes Brontë, Charlotte, Anne i Emily, al costat del seu germà Branwell, van inventar un món de ficció format per tres països imaginaris (Angria, Gondal i Gaaldine) i solien jugar a inventar- se històries ambientades en ell.
El 1838, Emily va començar a treballar com a institutriu en Law Hill, prop de Halifax. Més tard, amb la seva germana Charlotte, va ser alumna d'un col•legi privat a Brussel•les, fins que la mort de la seva tia la va fer tornar a Anglaterra. Emily es va quedar a partir de llavors com administradora de la casa familiar.
Però la gran preocupació dels seus últims anys va ser la cura de Branwell, que va resultar la "ovella negra" de la família. Emily, encara que severa, de temperament intransigent i poc efusiu, va atendre sempre amb una paciència i una abnegació exemplars. Romania sempre en peu fins que Branwell, embriac i desvariejant, tornava, el que passava amb freqüència a altes hores de la nit, per ajudar a anar a dormir. Sembla que moltes pàgines de Cims borrascosos i alguns dels seus poemes van ser escrits durant aquestes vigílies.
El 1846, Charlotte va descobrir per casualitat les poesies que escrivia la seva germana Emily. Les tres germanes Brontë van decidir llavors publicar un llibre de poesia conjunt. Per evitar els prejudicis sobre les dones escriptores, les tres van utilitzar pseudònims masculins (els noms que van usar van ser Currer Bell, Ellis Bell i Acton Bell).
El 1847 es va publicar "Cims borrascosos", que s'ha convertit en un clàssic de la literatura anglesa tot i que inicialment, per la seva innovadora estructura, va desconcertar als crítics.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies