“Cartas Cruzadas” de Markus Zusak
8Valoració

Si hi ha un llibre que m’han recomenat per totes bandes, aquest és “La lladre de llibres” de Markus Zusak, tot i que he de confessar que encara és a la meva enorme pila de pendents per llegir particular. Però el destí ha volgut que abans caigués a les meves mans el llibre que l’australià va escriure anys abans però s’ha publicat aquí anys després: “Cartas cruzadas” (“The Messenger”). Després de la seva lectura, Zusak s’ha guanyat una altra fan i la seva obra posterior acaba de pujar moltes posicions a la meva pila.

Cartas Cruzadas” ens explica les aventures de Ed Kennedy un jove sense gaires ambicions que treballa com a taxista, viu als suburbis d’una ciutat amb el seu pudent gos Doorman i passa les hores lliures amb els seus tampoc gens ambiciosos amics, l’Audrey, en Marv i en Ritchie. Un dia es converteix en heroi involuntari al impedir un atracament en un banc. A partir d’aleshores algú li farà arribar unes cartes de poker que comporten una sèrie de missions relacionades amb ajudar a persones desconegudes de la seva mateixa ciutat.

A partir del viatge d’aquest curiós heroi, Zusak construeix un llibre que resulta emotiu i interessantment complexe, però des de la sencillesa i frescura del seu plantejament. A través del peculiar periple de l’Ed Kennedy, l’autor pinta un mural de problemes de la nostra societat, a la vegada que ofereix un missatge optimista sobre la solució als mateixos. Tal com aprendrà el protagonista, Zusak intenta dir-nos que només cal mirar una mica al nostre voltant per veure les coses que fallen, i també que és mirant al nostre voltant amb atenció com ens podem adonar que està a la nostra mà aportar el gra de sorra que faci aquest món millor. La forma aparentment lleugera amb que aborda els temes que afecten els succesius subjectes de les missions de l’Ed fan que el llibre es devori amb facilitat i que el lector es vagi implicant amb la història quasi sense adonar-se’n mentre les tasques del protagonista el van afectant cada cop de forma més personal. Però aquesta lleugeresa només és un aspecte que fa amè però que no oculta el drama i la dimensió que hi ha darrera els temes que afecten els conciudadans de Kennedy.

L’altre aspecte en el què Zusak demostra una intel.ligència impropia de la seva juventud i poca experiencia com a escriptor, és l’ús del llenguatge i les estructures gramaticals. Jugant sobretot amb la llargada de les frases, l’autor bombardeja el lector amb píldores d’informació contingudes en frases curtíssimes a l’inici del llibre i en els moments més dinàmics. I en canvi les construccions s’allarguen a mida que el seu personatge madura i en els fragments més reflexius. Així la propia forma es converteix en la propulsora del fons guiant el ritme del llibre i les sensacions que vol provocar en qui va girant les pàgines.

Un llibre del tot recomanable, potser fins i tot abans d’abordar “La lladre de llibres” per descobrir un autor alhora fresc i sensible amb un estil literari particular que en la seva obra posterior encara farà un pas més enllà.


Editorial: Lumen
ISBN: 9788426419804
Pàgines: 384
Preu: 20€

Markus Zusak va néixer a Sydney, Australia, al 1975, fill de mare alemanya i pare austríac. Al 2006 va publicar “La lladre de llibres”, obra per la qual va rebre dos premis importants als Estats Units: El National Jewish Book Award i el Sydney Taylor Teen Book Award. Aquella novel•la ha estat traduïda a més de 20 llengües i la crítica mundial elogià la seva originalitat i la seva suggestió narrativa. Ara s’ha editat a Espanya la seva obra anterior “The Messenger” (traduïda aquí com “Cartas Cruzadas”) del 2002, que se suma a les seves altres obres “The Underdog” (1999), “When dogs cry” (2001), “Fighting Ruben Wolfe” (2001) i “Getting the girl” (2003).

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X