“Old ideas” de Leonard Cohen
6Valoració

Leonard Cohen, enigmàtic e incansable creador i explorador de tot i de res ens porta, després de 7 anys de silenci, el seu nou disc “Old ideas” als seus 78  anys d’edat.

Aquest artista (que no només music), va néixer al 1934 a Montreal (Canadà) i ha estat sempre protagonista per les seves múltiples facetes:  Escriptor, poeta, compositor i músic. L’últim gran reconeixement a la seva trajectòria de les lletres li va a arribar en forma de premi Príncipe de Astúries al 2011.

Centrant-nos en la seva carrera musical podem dir que hi ha hagut un abans i un després des de que va marxar de retir a un monestir. Els seus dos darrers discs “Ten New Songs” i “Dear Heather” no van ésser exactament el que esperaven els seus fans que van quedar una mica decebuts.

Em refereixo a “Songs From a Room” o “Songs of Love and Hate”, publicats al 1969 i 1971 respectivament, on hi havia les mítiques cançons de “Bird On a Wire”, “Joan of Arc” o “Famous Blue Rainoat”, expressades amb un pop molt ben definit.

Tampoc seria seriós passar per alt un dels discos més culminants i que va enganxar a molt més adeptes , “Life on London” i la seva cançó poc emotiva però molt atractiva per al públic que va escriure i dedicar al a Janis Joplin, “Chelsea Hotel”.

Tot i que la seva veu ja té un to baix i rude, les seves lletres no animen gaire. Tot el contrari, Cohen es caracteritza per transmetre una immensa sensació de soledat i de desolació cap al món i a la vida.

A “Old ideas” no varia massa en relació a les seves temàtiques favorites. Tracta amb la seva amargura i rebel•lia habitual tot el que té a veure amb l’espiritualitat, sexualitat, mort, la pèrdua i l’acceptació o resignació.

Leonard Cohen

La textura d’aquest últim treball s’assembla més als dos últims que no pas al primers, ja que sona més pop/rock. D’aquí que deia abans que dóna la impressió que hi ha hagut un punt i a part musicalment parlant al llarg de la seva discografia.

No obstant, les cançons son força interessants i molt millors que les incloses en els darrers treballs. Aquesta vegada ens apropa a un home que ja ho té tot fet, que es riu del més abstracte i quotidià, a la vegada potenciant al màxim el seu peculiar i negre sentit d’humor.

Hi ha qui ja l’ha emmarcat com a un Billy Joel o Bob Dylan que quedarà gravat per sempre a la memoria de tots.

Personalment, agraeixo cadascuna de les seves lletres, la seva filosofia, la meravellosa forma que té de combinar les paraules i expressar idees. Ha quedat demostrat que és tot un artista però no prometo escoltar sovint la seva música.

Tal com comentava abans, una dosi no ben controlada de Leonard Cohen, podria deprimir a qualsevol… Encara que tots veiem el bo i lo dolent que gira al nostre voltant, no penso que sigui recomanable ofegar-nos amb una visió tan pessimista i tortuosa.


Llistat de cançons
1. Going Home
2. Amen
3. Show Me the Place
4. Darkness
5. Anyhow
6. Crazy to Love You
7. Come Healing
8. Banjo
9. Lullaby
10. Different Sides

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies