WE3
8Valoració

Animals tristos

Cal donar-li les gràcies a la flamant editorial ECC per atrevir-se a publicar material de la qualitat i sentit del risc d’aquest  nou “WE3” (i a més en edició de luxe!). El guionista-estrella Grant morrison i el gran dibuixant Frank Quitely ens ofereixen aquí un dels seus experiments més fascinants en el qual la vinyeta esdevé pla cinematogràfic.

Quina distància hi ha entre el futur que planteja aquesta esplèndida mini-serie de desorientades mascotes convertides en armes animals i el nostre cada vegada més apocalíptic present? Amb prou feines cinc minuts, segons el seu guionista, l’escocès Grant Morrison, enfant terrible del comic-book anglosaxó, polièdric agitador de la cultura popular i, sens dubte, un dels responsables de l’esclat del relat postmodern en els còmics de superherois.

A Morrison li agrada la predictologia, i per això sovint se sorprèn a si mateix trobant estranyes similituds entre les seves històries més embogides i els assenyats articles de revistes científiques com Scientific American. En 2004, va tornar a aliar-se una vegada més amb el dibuixant Frank Quitely –el seu fidel company durant més de quinze anys en les aventures més agosarades– per perpetrar aquesta història al límit, protagonitzada per tres innocents mascotes convertides en ciborgs, en la qual va conjuminar el seu ja conegut activisme en defensa dels drets dels animals amb la devoció per oblidades històries, com ara la novel·la distòpica “La colina de Watership” de Richard Adams o la pel·lícula d’imatge real de Disney “The Incredible Journey” (Fletcher Markle, 1963), que explica l’odissea de tres mascotes que creuen Canadà per tornar fins a casa.

Vinyetes de "WE3" de Grant Morrison i Frank Quitely.

Un gos, un gat i un conill arrabassats de les seves llars –esplèndides les portades originals aquí reproduïdes, que recorden els cartells de recerca dels animals fets pels seus antics propietaris– es converteixen en armes biològiques i, a continuació, en preses perseguides per un Govern deshumanitzat, disposat a caçar-les per lliurar-se d’elles sense contemplacions. Com sol ser habitual en Morrison, els marginats són aquí els veritables herois, els (aparents) monstres les úniques víctimes; en aquest cas, uns animals tristos i molt “humans”, constantment assetjats, que verbalitzen els seus instints i sentiments en lacònics i precisos diàlegs.

Vinyetes de "WE3" de Grant Morrison i Frank Quitely.

Però Morrison no arrisca en solitari: per sort, també compta amb l’aclaparant talent de Quitely com a dibuixant. El seu estil, definit habitualment com western manga, s’ajusta com un guant a un guió de vocació cinematogràfica. No resulta casual que els mateixos autors –en l’esplèndid dossier d’esbossos i notes que acompanyen aquesta edició– parlin freqüentment de “rodar” una escena, d’efectes de “pàgina en 3D” o fins i tot d’una nova “càmera” per als còmics. “WE3” és una obra important, a retenir en la memòria dels afeccionats per la seva vocació de còmic cinematogràfic, com demostren esplèndides set pieces com la seqüència de les càmeres de seguretat, o alguns dels dibuixos més arriscats que emulen l’ús de les lents multifocals. No resulta casual que, en el moment de la seva publicació als Estats Units, aquesta mini-serie fos rebuda com un nou clàssic, i que des de llavors els seus autors hagin seguit creant joies com la sèrie limitada “All-Star Superman” o la imminent “Pax Americana”. “We3” és molt més que un còmic trepidant, també és una bona dosi del millor cinema d’ara.


Editorial: ECC Ediciones
Pàgines: 152
Preu: 17,95 €
Guió: Grant Morrison
Dibuix: Frank Quitely

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X