La Casa Azul, "La Polinesia Meridional"
8Valoració

La Casa Azul retorna amb un grapat nou de cançons excessives i demolidores, que ompliran sense dute les pistes de ball del país. La Casa Azul és l’alter elgo de Guille Milkiway, o, millor dit, és la seva vàlvula d’escapament personal, aquella que li permet explorar el seu interior, les seves fílies i fòbies i estalviar-se uns bons calerons en la consulta d’un psiquiatre.

La Polinesia Meridional” explora el moment vivencial d’en Guille Milkiway, despullant el seu univers interior i ens regala un compendi de melodies pop desenfrenades, èpiques i recarregades a estones, que a base de ritme i de lletres provoquen una mena de efecte catàrtic.

Milkiway es fa gran (o així ho sent ell) i fa servir la seva pròpia música com a evasió, com a escapisme d’allò que no li interessa. A més desencant, melodrama i negativitat a la lletra, més acolorida és la música. Les cançons es presenten a vegades com un crit de ràbia, una rebel•lió o inclús una manera de conjurar sentiments i emocions.

Milkiway pateix i es queixa, s’autocompadeix d’ell i renega de la societat actual, però alhora al disc també hi ha lloc per a la rebel•lió i l’optimisme. En definitiva el disc és de tot menys avorrit. Etern pop, funky, northern soul i fins i tot campanes si fa falta per fer moure al personal. Les lletres són característiques de Milkiway (la música també, no ens enganyem, el disc no representa cap canvi en l’estil de La Casa Azul, segueix en la mateixa línia que La Revolución Sexual): ens parla del que li passa pel cap, per dintre, del moment que viu com a ésser individual però no deixa de banda les referències musicals al seu univers d’ídols particulars, com ja ens té acostumats. Segueix amb l’estil d’intentar treure ferro a allò de què parla mitjançant referències frívoles o puerils i aconseguint l’efecte de l’inicial, és a dir, que les idees calen més. L’escapisme que proposa no és tan infantil com necessari a vegades per a una certa salut mental.

I que millor que ballar per oblidar, per protestar també si cal, per descarregar adrenalina en definitiva. Amb referències constants als 70 i a la música disco, “La Polinesia Meridional” té el seu tret de sortida amb “Los Chicos Hoy Saltarán A La Pista“, un tema positiu d’entrada. Davant una situació que d’entrada és negativa (“ya no les queda nada, les quitaron todo atisbo de color”) la rebel•lió passa per envair la pista de ball i cremar-ho tot amb els peus (“hoy los tabiques se empiezan a tambalear”, el que no queda clar si els nassals o els de les parets…). El nihilisme i l’evasió en el seu màxim exponent. Un trencapistes per obrir el disc.

Seguim amb “¿Qué Se Siente Al Ser Tan Joven?” (Casiotone Power!!!), el crit de Milkiway contra el pas del temps, contra la constatació de que allò que havíem de ser i/o de viure i la realitat no coincideixen precisament.

La Fiesta Universal” funciona com a himne crític contra la situació socio-política-econòmica actual (també ho tractarà amb “Sálvese Quien Pueda” i “Europa Superstar“, amb homenatge a The Ramones inclòs), proposant com a recepta el bonrotllisme de l’amor (“contundente, irrefutable, ganador”), reivindicant el dret de poder deixar de preocupar-se ni que sigui per un moment, de la importància de les coses més petites, aquelles que també fan que aquest món a vegades tan caòtic pagui la pena.

Sucumbir“, de les més fluixes en la meva opinió, és el lament melodramàtic de qui intenta remuntar una separació i no ho acaba d’aconseguir, amb un ritme constant i repetitiu.

La Polinesia Meridional“, és la cançó que dóna nom a l’àlbum i que fa m’agafin ganes de sortir a comprar-me un vocoder cada cop que la sento. Vaig llegir en una crítica que era la “Juxtaposed With U” dels Superfurry Animals a la carrera de La Casa Azul i no hi puc estar més d’acord (amb aquesta altra cançó també tenia el mateix desig pels vocoders). Té aquest mateix tipus de so, una mica de música d’ascensor, una mica de bar de guateque dels 60, una mica de la lenta de les disco… una delícia.

La Casa Azul

Colisión Inminente (Red Lights, Red Lights)” és un altre trencapistes, encara que el tema del que parla sigui dels de la banda “tallavenes”, el ritme és trepidant i totalment discotequer. De com es pot tenir por i sentir-se fràgil fins i tot en els moments de felicitat.

Terry, Peter y Yo” és el tema mitòman del disc. On Milkiway parla dels seus mites personals i particulars, on fa els homenatges als personatges que li agraden, com ja havia fet al disc anterior, mantenint aquí també la continuitat.

Todas Tus Amigas” seria l’equivalent per mi a “La Revolución Sexual” del disc anterior. Un tema fresc, més pensat per a tothom, que ha sigut presentat també com a senzill i que serveix per poder-lo cantar sense vergonyes al mig de la pista.

A “La Vida Tranquila“, Milkiway es proveeix d’un cor grec que li serveix de contrapunt a la lamentació de les seves misèries i que té la veu de Silvia, de Niza. Ella té la missió d’espavilar-lo i presentar-li l’altra cara de les coses per tal que deixi de llepar-se les ferides (“siempre fiel al dramatismo / dime cuándo pasará / ¿qué te crees? Todos sufrimos / esta vida en soledad”)

Tanca el disc una cançó més suaveta com “La Niña Más Hermosa” amb un missatge més positiu que ens deixa un bon regust de boca, com el disc en general, on es confirma que el gran talent de Milkiway, dins del seu estil tan particular, segueix a l’alça.


Llistat de cançons
1. Los Chicos Hoy Saltarán A La Pista
2. ¿Qué Se Siente Al Ser Tan Joven?
3. La Fiesta Universal
4. Sucumbir
5. La Polinesia Meridional
6. Colisión Inminente (Red Lights, Red Lights)
7. Terry, Peter y yo
8. Una mañana
9. Todas Tus Amigas
10. Europa Superstar
11. La Vida Tranquila
12. Sálvese Quien Pueda
13. La Niña Más Hermosa


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X