"Una, grande y zombi" de Hernán Migoya
8Valoració

Els zombies estan d’actualitat. L’irreverent escriptor Hernán Migoya ens proposa la versió més “typical spanish” del mite. Una, grande y zombi és una divertida novel•la terroríficament propera i políticament incorrecta. Benvinguts a la invasió!

Roda de premsa, el president del govern espanyol té la clau per sortir de la profunda crisi econòmica que ofega el país. José Luis no passa pel seu millor moment, fet que constata el deteriorament del seu aspecte físic però, avui sembla arribar a un nivell malaltís. De sobte, es produeix una orgia antropòfaga, llavor de la conversió a una nova raça denominada “Rabiosos”. Així comença “Una, grande y zombi“, des de les entranyes de la política espanyola. Aquest és un dels focus d’una infecció que transformarà a la població en morts vivents.

Evaristo és un jove director de cinema que sense voler es converteix voluntàriament en  l’encarregat de lluitar contra els “Rabiosos” per mirar de salvar al seu amor. El seu amic Pere, un fanàtic de les pel•lícules del  gènere zombi, serà la font d’informació per mirar d’entendre què ha passat, com és aquesta nova raça i com combatre-la.

La novel•la desenvolupa, a partir d’aquest plantejament, una anàlisi desenfadada de la societat que ens envolta. Hernán Migoya aprofita la distensió que permet l’univers zombi per carregar durament contra les identitats territorials, els polítics i la seva moralitat o els negocis al voltant de la cultura. Aquesta visió no està edulcorada, més aviat tot el contrari, recreant-se amb unes descripcions detallades que poden arribar a provocar malestar al lector. Es pot considerar que l’autor aconsegueix el “gore” literari.

Una, grande y zombie Hernán Migoya

L’obra té un ritme i una acció trepidants. Les aventures que pateix Eva (Evaristo) són addictives, sorprenents i reveladores. Un punt a destacar és l’escenari principal d’aquesta novel•la, la ciutat de Barcelona. Pels barcelonins o habituals de la ciutat, els racons on es desenvolupen les diferents escenes generen una afinitat, un lligam especial que apropa al lector a aquesta història, fent-la fins i tot més creïble de l’esperat.

No cal oblidar que aquesta és una obra pel divertiment del lector, especialment pels seguidors del gènere. Les mutilacions i els hectolitres de sang vessen per les pàgines del llibre, el sexe fa acte de presència sense censura i l’humor és omnipresent. L’autor mostra en vàries entrevistes la motivació d’escriure una obra sense més pretensions que la de gaudir de la llibertat creativa que aquest gènere permet i fer realitat el seu somni d’escriure una novel•la pulp.

Conclusió: “Una, grande i zombi” és una obra imprescindible pels amants de l’univers dels morts vivents, una novel•la recomanable per qualsevol que vulgui passar una bona estona, i descartable pels amants de “l’alta literatura” i d’estómacs sensibles.


Editorial: Ediciones B
ISBN: 978-84-666-4921-6
Pàgines: 400
Preu: 18 €

Hernán Migoya és escriptor, cineasta i guionista de còmics. El seu debut va ser al 2003 amb el llibre de contes Todas Putas, obra que alguns partits polítics van intentar prohibir. També ha escrit biografies com la de l'escriptor Charles Williams, La tormenta y la calma i la de l'artista Chiqui Martí, Piel de ángel. Ha creat guions per els còmics dels millors artistes espanyols i ha estat reconeguts per aquesta tasca amb el Premi al Millor Guió del Saló del Cómic de Barcelona. La seva òpera prima ¡Soy un pelele! va ser estrenada al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies