Més enllà de la foscor
7Valoració

Quatre dramaturgs emergents, units per un director jove, escriuen quatre històries diferents sobre quatre maneres d’apagar el llum, interpretades per quatre actors. Presenten un viatge emocional que no abandona la reflexió en l’espectador. La individualitat imprevisible alhora que la persistència de la foscor com a fil conductor, provoca una atracció brutal a l’escenari. Són les pors, l’amagatall, el repòs i, fins i tot l’enlluernament, conceptes englobats en l’obscuritat, present de forma difosa i fruit de l’inconscient de tot ésser humà.

Les quatre històries: (1) reflexa por de qualsevol nen envers els monstres i l’imaginari; (2) descobrir un record passat, com és el cas d’un avi amagat, a partir de dues perspectives que es distancien tres dècades, però que pertanyen a una mateixa noia; (3) la batalla pel repòs, enmig d’un mar de factors externs molests, sumats a aquells tan interns com íntims pensaments que mouen corrents dins el cervell d’un home; (4) la ceguera conseqüència de l’enlluernament, en un accident de cotxe, que comporta una visió ennegrida cap al futur dels afectats.

Un projecte de Duncan, Vizcarro, Cordero, Sánchez i Arqué que defineixen el tema com a “espai vital, essencial i universal; refugi de pors i lloc incòmode, del que defugim massa”. Han decidit encarar-s’hi ampliant la negror al màxim, en el sentit metafòric. Doncs sí, han aconseguit més que una amplitud teòrica del subjecte: fer-ho proper al públic amb vivències portades als extrems. Des de distints punts de vista donen joc, amb el que connectes pel simple fet que et condueix cap als records en la teva ment, que contenen les essències proposades. El text és portat a través d’idees concretes i fluïdes, i doncs, en sí mateix, és d’una delicadesa i detall tan precís que t’enfunda en la suavitat de la confiança, tot i ser situacions en molts moments inquietants.

Mes enlla de la foscor Sala Beckett

T’endinsen a l’escenografia inicialment amb la llum incident d’una llanterna, fins que apareix la bombeta. La variació d’intensitats i colors va acord amb les intencions de cada ‘conte’. Es detecta una silueta de caixes d’emmagatzematge, les quals aporten la major qualitat que pot caracteritzar a un espai: l’adaptació a l’acció. Passen de ser contenidors de veus i objectes oblidats en unes golfes, a ser un circuït de joc, transformar-se en un medi de transport i culminar en essència d’automòbil. La composició en cada relat és modificada pels propis actors; pot semblar inconnex però realment ha estat integrat de manera impol·luta.

Quant el nivell actoral, cal destacar la capacitat d’acumular idees i sumar estímuls de Dani Arrebola. Inqüestionablement un gran comunicador corporal i autèntic intèrpret de les paraules, que sap des d’on portar-ho en els personatges. Òscar Mas estava amb veu potent i bona actitud impositiva, que l’arrelava fort al terra, obtenint l’impuls necessari en totes les seves aparicions. En la part femenina, d’una banda Bruna Cusí, que amb la seva trajectòria de muntanya russa s’ha atenuat en la connexió, ja que ha estat protagonista de moments màgics -un riure sincer que s’apodera de tots els somriures de l’audiència- i moments en els quals la nena que portava a dins sortia massa defora. Per l’altra banda tenim a una actriu –Lavínia Vila– que la comicitat superficial la porta tan incorporada que li és difícil transformant-la cap a altres energies.

Un obra que dóna la oportunitat de tenir una visió des de fora d’un mateix en els instants més inconscients, i per tant, més difícils de palpar. La imatge final, en forma de tomba, es menja tota la tenebrositat de l’entorn amb humor, que finalment es torna a recobrir amb la caiguda de llums.


Es pot veure a: Sala Becket
Text: Cristina Cordero, Denise Duncan, Salvador Sánchez i Núria Vizcarro
Intèrprets: Dani Arrèbola, Bruna Cusí, Òscar Mas i Lavínia Vila

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X