"Invitado a una decapitación" de Vladimir Nabokov
10Valoració

Vladimir Nabokov va haver de fugir de Sant Petersburg a Anglaterra degut a la revolució bolxevic amb vint anys d’edat. La seva família es va traslladar a Berlín a principis dels anys vint on va viure el nazisme fins que va marxar a París. Com ell mateix afirma al pròleg de “Invitado a una decapitación” –escrit unes dues dècades després de la seva publicació–, aquell ambient d’opressió el va influir a l’hora d’escriure’l.

Llegir aquesta novel•la, doncs, és submergir-se dins un relat esquinçador, edificat sobre la frustració i l’embogiment que l’abús suposa pels éssers humans.

L’editorial RBA, a la seva secció “Narrativas”, ha tingut l’encert d’apropar-nos una de les obres de Nabokov menys traduïdes al castellà, “Invitado a una decapitación”, la qual pertany a la seva producció literària escrita en rus. A aquesta novel•la el lector pot gaudir de l’habilitat de l’autor per fer-lo partícip de les emocions del protagonista d’una forma sigil•losa i contundent.

Cincinnatus C. és un jove a qui comuniquen la seva condemna a mort per la comissió d’un delicte tan greu que és preferible evitar la seva menció. Les impressions d’aquest personatge ens permeten assistir a la passivitat manifesta de tots aquells que l’envolten i que, amb l’excusa d’estar acatant un veredicte superior, treuen a passejar l’egoisme i l’egocentrisme amb desvergonyiment, com si la reflexió sobre l’estat de les coses no tingués raó de ser. La situació en la que es troba el protagonista de la història sobrepassa el patiment d’aquell que aguaita exasperat la seva fi, per convertir-se en una reflexió sobre el plaer absurd de retre’s a l’exercici del poder, tot i que el motiu per exercir-lo sigui qüestionable o, simplement, no hi sigui.

Vladimir Nabokov aconsegueix endinsar al protagonista (i al lector) en una successió de situacions esperpèntiques que freguen el surrealisme per la seva amoralitat i, sobretot, per l’exemplificació de la manca d’ètica a la que els personatges arriben sense que el gest se’ls hi pertorbi. Tot aquest context de repressió i bogeria queda reflectit a la perfecció a la diminuta cel•la que ocupa Cincinnatus, on aspira a mantenir intacta la seva dignitat mitjançant l’escriptura dels seus pensaments i també amb la lectura, intentant obviar les escenificacions orquestrades que al seu capdavant van succeint-se.

La prosa acurada i detallista de Nabokov entrellaça amb mestria aquestes situacions angoixants d’injustícia i patetisme, amb els records de la desgraciada vida de Cincinnatus C. D’aquesta manera, s’adverteix que l’únic espai de llibertat que li queda al protagonista és el de la seva imaginació, convertida en reducte del seu “jo” i allunyat de la deshumanització amb la que les persones del seu voltant es comporten.

Invitado a una decapitación” és un gran reflex de la impotència que ens assalta quan ni la justícia ni la raó ni el sentit comú són considerats arguments vàlids de les nostres explicacions, de la nostra defensa o, simplement, semblen estar de més. L’essència dels totalitarismes –i de la injustícia en general– es dibuixa front el lector esprement al màxim l’ús de la raó.


Editorial: RBA
ISBN: 9788490060933
Pàgines: 240
Preu: 22 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies