“Memòria d'uns ulls pintats” de Lluís Llach
8Valoració

Si Lluís Llach sap arribar-te a l’ànima amb les lletres de les seves cançons no era pas agosarat pensar que podia fer-ho també amb la seva primera novel•la. A “Memòria d’uns ulls pintats”, coneixerem a Germinal, un noi de la Barceloneta, als seus amics, a la seva família i el seu créixer en una època de somnis trencats per la guerra.

Lluís Llach s’estrena com a novel·lista amb aquesta “Memòria d’uns ulls pintats”. S’endinsa en el món editorial amb la història d’un barri, i de manera més particular amb una història d’amor emocionant i colpidora enmig d’una època convulsa, de canvis, de guerres entre germans que es va endur els somnis i esperances de molts joves.

Un d’aquests joves era en Germinal Massagué i Guillaume. Ara té 87 anys i la necessitat d’explicar-se, de fer balanç dels seus inicis, del seu despertar adolescent i de la seva joventut. La seva vida estarà molt marcada pel barri on viu, la Barceloneta i per l’amistat que l’uneix amb en David, la Mireia i la Joana. Coneixerem els seus projectes, esperances i il·lusions que la Guerra Civil i la dictadura franquista ven transformar, finalment, en realitats diferents. Tot això ens ho explica en Germinal en primera persona. Bé, de fet li ho explica a en Lluís, un jove director de cinema que busca argument per fer una pel•lícula històrica.

La novel•la, ambientada al barri de la Barceloneta en els anys vint i trenta, ret homenatge a una generació que va saber lluitar pels seus ideals i que va conservar fins al final, malgrat les derrotes, la vitalitat i el coratge.

El debut literari centra la seva força en la creació de personatges, en la capacitat de recrear atmosferes i vivències en els que el lector s’endinsa fàcilment i s’hi queda atrapat. Potser el rerefons històric està un pèl massa poc perfilat però arriba un moment que tampoc no importa. No és una nova classe d’història – i si el que voleu és material històric concret i molt ben definit tampoc no és la vostra novel•la- sobre els abans i després de la guerra civil, el que acaba interessant són les petites anècdotes, la barriada de la Barceloneta, els sentiments dels personatges i les seves vides trencades.


Editorial: Empúries
ISBN: 978-84-9787-759-6
Pàgines: 348 Pags
Preu: 20,00€ (ebook: 15,99€)

Lluís Llach (Girona, 1948) va tancar el 2007 quaranta anys d’una carrera artística que el va dur a actuar arreu del món i a assolir èxits discogràfics sense precedents en la cançó catalana. Ara debuta com a novel·lista amb aquesta esplèndida Memòria d’uns ulls pintats.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies