"El redemptor" de Jo Nesbo
8Valoració

Què podem descobrir de la capital de Noruega?, Oslo és el seu centre polític, econòmic i cultural, però el que descobrirem gràcies a l’última obra de Jo Nesbo serà el tarannà de la seva gent, la vida que s’hi respira en unes dates tant senyalades com són les de Nadal, com a rerefons i ambientació d’una trama negra on la sang vermella destaca sobre la neu blanca.

D’ ”El redemptor” em va cridar l’atenció l’autor, Jo Nesbo a qui ja coneixia d’obres anteriors, però sobretot em va atreure la pregunta que podem trobar a la portada: “Com es pot aturar un assassí que no té res a perdre?”. Sempre he sentit a dir que quan un home ja no té res per perdre és quan es torna més perillós. Si un home es transforma en un llop per a ell mateix, la resta de gent tampoc no li importarà, seran no res per a ell. Vaig decidir que volia saber la resposta i en Jo Nesbo me’n devia una.

El redemptor” situa l’acció a Oslo en ple hivern. Fa fred, neva i els llums de Nadal donen uns reflexos iriscents a una ciutat coberta d’un mantell blanc. En un concert benèfic organitzat per l’Exèrcit de Salvació, un assassí a sou dispara un tret al cap a un membre de l’organització. El nostre protagonista, el detectiu Harry Hole arriba massa tard al lloc del crim, però el temporal ha obligat a tancar l’aeroport d’Oslo: l’assassí no podrà fugir fàcilment del país ni tampoc cobrar pel seu crim, perquè no ha matat l’home que se li havia encomanat que liquidés.

El redemptor” és el quart llibre de Jo Nesbo protagonitzat pel seu detectiu Harry Hole. El precedeixen “El pit-roig”, “Nèmesi” i “L’estrella del diable” tots ells publicats en català per Proa. Si voleu gaudir plenament dels matisos i colors dels personatges us recomano que comenceu llegint la saga pel principi, gaudireu molt més.

L’incansable detectiu Harry Hole, al que vam conèixer per primer cop a “El pit-roig”, ha canviat i ha evolucionat després de totes les seves aventures anteriors. Ha crescut, ha madurat, per bé o per mal, ja no és el mateix. Ja no és el mateix borratxo, encara que algun traguet pren i perfila la seva desobediència a l’autoritat. Potser és un romàntic empedreït amb rampells de cinisme, però no se li escapa res, ni ha oblidat encara que fa dotze anys una adolescent va ser violada en un dels campaments d’estiu de l’Exèrcit de Salvació.

A “El redemptor” tots els personatges estan molt ben descrits i tenen una profunditat que fan repartir l’atenció, no només ens interessa en Harry Hole, sinó que tots són importants i atraients a la seva manera. Un clar exemple és l’ antagonista, l’assassí, de qui no diré el nom per no aixafar la intriga, però us asseguro que t’arriba a agradar i en un racó petit del cor desitges que no l’enxampin.

La història comença amb un recordatori del que va succeir l’agost de 1991 i ràpidament ens torna al present emmarcant una aventura que recorrerà l’espai entre el dia 14 de desembre de 2003 i el dia de cap d’any. Pocs dies i molta teca que tallar.

La ciutat d’Oslo i la seu central de l’Exèrcit de Salvació, es transformen en el pati de jocs entre l’assassí i en Harry Hole. Un tira i arronsa que manté la tensió i l’interès del lector fins a la última paraula. Les 495 pàgines repartides en cinc capítols es transformen en “una miqueta més”. Els capítols passen a ser una mera manera de repartir la història, la separació que s’estableix es reflexa en quant acabes una plana i frises per veure on et dura la següent. A partir d’aquest moment el joc de l’estira i afluixa s’estableix entre el lector i l’escriptor.

El redemptor” de Jo Nesbo és una novel•la entretinguda, dinàmica, apassionant, colpidora, amena, profunda, dramàtica, aclaridora, dura i irresistible… si se us acut algun altre adjectiu positiu sobre la història el podeu afegir, perquè no us decebrà.

En resum, una novel•la molt recomanable per a tots els amants del gènere negre. “El redemptor” és com una amanida perfecta, no li sobra ni li falta res. Un llibre on el lector només té una responsabilitat, gaudir de l’experiència.


Editorial: Proa
ISBN: 9788475882543
Pàgines: 496 pags
Preu: 19,50 € (ebook:16,99€)

Jo Nesbo (Oslo, 1959), l’autor de l’aclamada sèrie del detectiu Harry Hole, està considerat un dels escriptors del gènere més interessants d’Europa. La trajectòria vital i literària de Nesbo és singular. Abans de convertir-se en escriptor, es va allistar com a voluntari a l’exèrcit noruec. Més tard, va ser guitarrista i lletrista d’un grup de rock, una autèntica estrella a Noruega, però el 1996 va deixar la música per dedicar-se a la literatura. La seva primera obra, Flaggermusmannen (‘L’home ratpenat’) va guanyar el premi a la millor novel•la nòrdica del 1997, un honor que comparteix amb autors de primera fila com Henning Mankell i Karin Fossum. Inaugurava així la sèrie del detectiu Harry Hole, que ha arribat al seu punt culminant amb El redemptor.
Jo Nesbo és, actualment, un dels referents més sòlids de la novel•la negra a Escandinàvia i arreu del món. Edicions Proa ha publicat, en aquesta mateixa col•lecció, els següents títols de Jo Nesbo protagonitzats pel detectiu Harry Hole: El pit-roig (2008), Nèmesi (2009) i L’estrella del diable (2010).

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies