"El temps és un cabró" de Jennifer Egan
9Valoració

Una simfonia de personatges omple les pàgines d’aquesta obra que l’any passat va aconseguir els premis Pulitzer i el Nacional de la Crítica dels Estats Units. L’escriptora Jennifer Egan fa ballar als seus protagonistes al compàs del temps, que és un cabró i un canalla que canvia vides i modifica destins.

Benni Salazar arriba a convertir-se en un magnat de la indústria discogràfica fins que és despatxat quan els seus valors entren en contradicció amb el que les altes esferes demanden. Sasha ha superat un passat de drogues i cleptomania per convertir-se en la ma dreta de Benni i viure un present i un futur convencionals. Són només dos dels molts personatges que apareixen a El temps és un cabró, dues de les moltes històries que es barregen i es barallen per trobar el seu lloc en la superpoblada narració d’Egan.

Sense una línia argumental clara i amb un corpus de personatges inacabable, aquesta “novel·la/recull d’històries curtes interconnectades” no planteja un repte fàcil pel lector. Al principi el desconcert és continu perquè capítol rere capítol l’autora va saltant d’un personatge a un altre, d’un moment temporal a un de diferent, des del passat més familiar al futur més impredictible. Afortunadament l’esforç es veu recompensat amb un mosaic de vides interessants i reflexions pertinents sobre les relacions personals, la influència del temps en el destí o la futilesa dels plans a llarg termini. A poc a poc ens veiem a nosaltres mateixos reconeixent als diferents personatges que es van mencionant encara que hagin passat vint o trenta anys i així Jennifer Egan ha assolit l’objectiu final: fer-nos partícips del seu temps narratiu, que empeny vides cap a l’abisme o les acarona suaument.

Aquesta novel·la es caracteritza per presentar un variat catàleg d’estils, diferents veus narratives, diàlegs creïbles i descripcions acurades. L’autora fa servir un llenguatge precís que evita que el text s’allargui infinitament tenint en compte la varietat de protagonistes i situacions que presenta. Sorprenen el capítol narrat en segona persona i el que s’explica a partir d’una presentació de PowerPoint; són opcions valents i, el que és més important, són eleccions que aconsegueixen transmetre sensacions diferents a la resta del llibre. Cada capítol té una personalitat diferenciada i tots funcionen en major o menor mesura, construint una obra que no deixa de ser un conjunt de relats curts però que guanya en profunditat i transcendència a mesura que el lector entén que les vides d’aquells personatges estan relacionades i que l’acció més petita d’un d’ells pot acabar tenint conseqüències imprevisibles en la vida d’un altre. Egan reivindica l’efecte papallona, el fil invisible que uneix la vida de persones que es troben en entorns diferents o separades per dècades, i ho fa des del present, entenent que és l’únic moment que els personatges tenen i que és privilegi exclusiu del lector extreure conclusions i avaluar trajectòries.

El temps és un cabró és una obra excepcional, amb un contingut complex i enriquidor. És un llibre que convida a la relectura, a capbussar-se de nou en les vides dels personatges, a extreure noves connexions i a reflexionar sobre la nostra pròpia percepció del temps i l’espai. Jennifer Egan ens deixa un llibre que és tota una experiència, que mereix ser abordat amb tranquil·litat, deixant enrere el soroll que fan els premis o les crítiques entusiastes.


Editorial: Edicions 1984
ISBN: 978-84-92440-71-9
Pàgines: 376 pàgines
Preu: 20 €

Jennifer Egan és originària de Chicago (1962) i ha estat reconeguda per la seva narrativa poc convencional que explora temes com la identitat. Entre les seves novel·les destaquen The Invisible Circus, Look at Me i The Keep. El temps és un cabró (A visit from the Goon Squad) és la primera de les seves obres que es tradueix al castellà i al català.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies