Estat de gràcia

Sempre és un plaer rebre a un dels pianistes més reconeguts del món. L’alemany Christian Zacharias va tornar aquest cap de setmana a l’Auditori per oferir-nos un concert magistral, en la seva doble faceta d’intèrpret i director, al capdavant de L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

Dos genis, tots dos austríacs encara que pràcticament oposats en tot: Un, nen prodigi; l’altre, compositor tardà. Un, expansiu i coneixedor del seu talent; l’altre, tímid i més aviat insegur. Un, geni meteòric que desapareix prematurament; l’altre un talent excepcional i semi-ocult que s’aferma progressivament en la maduresa. Dos compositors tan diferents com Wolfgang Amadeus Mozart i Anton Bruckner van ser els triats per Christian Zacharias en el seu esperat retorn a l’Auditori, després de la seva última visita a l’octubre de 2009. Va ser una magnífica oportunitat per retrobar-nos amb un grandíssim pianista que de manera natural ha estès la seva saviesa musical a la direcció, un autèntic humanista que exerceix també d’assagista i pensador, a més de dirigir amb èxit des de l’any 2000 l’Orquestra de Cambra de Lausanne i col·laborar amb els més acreditats segells discogràfics i sales de concerts de tot el món. Abans del concert, en homenatge al recentment desaparegut Antoni Tàpies, es va poder escoltar “Homenatge a Tàpies”, una peça elèctrica i acústica, composta especialment per a l’ocasió pel seu íntim amic Josep Maria Mestres Quadreny.

El concert va començar de forma immillorable amb la interpretació de l’últim concert per a piano que Mozart va escriure, quan ja el perseguien els problemes econòmics i de salut. Zacharias ens va oferir al piano una versió cristal·lina, exquisidament depurada, al mateix temps que va dirigir l’orquestra amb mestratge a la recerca de l’harmonia absoluta que el mestre alemany reconeix en el compositor austríac. A les seves mans, la música de Mozart va encarnar aquesta perfecció musical característica del Classicisme. No és d’estranyar que Zacharias, en una antiga entrevista, definís la música del salzburguès com “la generositat total”, el testimoniatge d’un compositor capaç de convocar una ampla gamma d’emocions, des de la serenitat a la malenconia. La primera part va acabar ja amb una salva d’aplaudiments, als quals Zacharias va respondre, amb la mateixa generositat, amb un bis al piano.

Christian Zacharias Auditori

En la segona part, Zacharias, ja davant el faristol, va desgranar una excepcional versió de la sisena simfonia de Bruckner, un compositor del Romanticisme tardà, i la música de finals de segle, que es va consagrar amb mestratge a la simfonia. Com bé apunta Stanley Sadie en la seva particular “Història de la música”, la base de la seva creació va ser l’estructura dominant de la Novena de Beethoven –sens dubte una de les seves grans influències, amb Wagner i Schubert –, marcada per la presència d’una obertura monumental a la qual succeïen un moviment d’adagi i d’scherzo, per concloure en un rotund Finale en el qual s’alliberen totes les energies acumulades. Així es va poder veure en aquesta revisió de la magistral peça, en la qual una OBC en estat de gràcia va combinar l’arrauxament d’aire wagnerià amb els inesperats moments de subtilesa i contenció, en successions de llargs passatges que recordaven les breus “interrupcions” de la música d’orgue, una activitat a la qual Bruckner va dedicar molts anys de la seva vida. Amb Zacharias al capdavant, l’OBC va tenir una de les seves nits estel·lars, en la qual van sonar alhora potents i delicats, enèrgics i plens de matisos. El públic, dempeus, va saber agrair-li-ho a l’alemany com mereixia, amb una llarga ovació que ja semblava augurar el desig de retrobar-nos amb ell en un futur proper.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X