La 62 edició de la Berlinale comença avui, en plena onada siberiana i amb 10 dies d’intens cinema centrats, tant en la secció oficial com en la resta de seccions, en la primavera àrab i els seus orígens. El fort contingut social i polític d’aquesta edició, a més, es combinarà amb una gran presència d’estelles internacionals com Angelina Jolie, Meryl Streep, Javier Bardem, Antonio Banderas, Robert Pattinson i Uma Thurman.

Un total de 18 pel•lícules són les aspirants a l’Ós en l’edició d’enguany de la Berlinale. “Les adieux à la reine”, de Benoit Jacquot, que dóna el tret de sortida a la competició pels Óssos d’Or, recull les últimes 48 hores de vida de Maria Antonieta de camí cap a la guillotina.

El Festival Internacional de Cinema de Berlín compta en aquesta edició nombre 62 amb 395 pel•lícules“, va dir orgullós el director del festival, Dieter Kosslick, a la premsa durant la presentació oficial del programa. Però entre tantes obres no haurà només lluentor hollywoodienc, va assegurar: Aquesta edició “aborda sobretot el tema del canvi“, des de totes les perspectives possibles. “Busquem l’equilibri entre les grans cinematografies i les remotes. No tot pot ser França o Itàlia. També explorem Indonèsia, el Senegal o les Filipines” va afegir.

Berlinale 2012 Dieter Kosslick

A banda de l’esmentada pel•lícula inaugural, la varietat que comentava el director del Festival es veu clarament a la secció oficial:

Per una banda l’espanyola “Dictat”, del català Antonio Chavarrías, un thriller que narra la història d’una nena, la Julia, que després de quedar-se òrfena, és acollida per Laura i Daniel, un amic de la infància del seu pare. La presència de la nena fa que Daniel se senti desplaçat. El seu malestar augmenta quan comença a percebre com a amenaces algunes de les accions de la nena i a veure en ella les claus d’un passat terrorífic que havia decidit enterrar. Està protagonitzada per Juan Diego Botto, Bárbara Lennie, Nora Navas, Àgata Roca i la nena Mágica Pérez.

Entre els seus plats forts hi haurà “Cesare deve morire”, dels italians Paolo i Vittorio Taviani, amb textos de Shakespeare i rodat en una presó d’alta seguretat romana.

El filipí Brillante Mendoza portarà “Captive” amb la presència d’Isabelle Hupert, mentre que “Jayne Mansfield’s Car”, amb Billy Bob Thornton en la doble tasca de director i actor, al costat de Robert Duvall, John Hurt i Kevin Bacon, serà l’únic film dels EEUU a concurs.

El cine amfitrió està àmpliament representat amb tres dels habituals a la Berlinale: Christian Petzold, amb “Barbara”; Matthias Glasner, amb “Gnade” (Mercy), i Hans Christian Schmid, amb “Was bleibt” (Home for the weekend).

Berlinale 2012 Dictat Antonio Chavarrías

Completen la selecció europea a concurs la francesa “À moi seule”, de Frederic Videau; la suísso-francesa “L’enfant d’en haut”, d’Ursula Meier; la danesa “A royal affair“, de Nikolaj Arcel, i l’hongaresa “Csak a szél” (Just the wind), de Benedek Fliegauf.

La llista de concursants es tanca amb la canadenca “Rebelle”, de Kim Nguyen, la indonèsia “Jing ling Shi San Chai” (Postcards from the zoo), d’Edwin, i la xinesa “Bai lu iuan” (White deer lain), de Wang Quan’an, que va ser inclosa en l’últim minut.

Tots aquest títols aniran a la cacera de l’Ós amb el permís del jurat encapçalat pel director britànic Mike Leigh, acompanyat per l’actriu francesa Charlotte Gainsbourg, el realitzador francès François Ozon i el seu col•lega iranià Asghar Farhadi, que va ser Ós d’Or l’any passat amb “Nader i Simin. Una separación”.

Malgrat les temperatures sota zero la desfilada d’estrelles per la catifa vermella està garantida, Meryl Streep, que rebrà l’Ós d’Or d’Honor i i s’hi podrà veure un bon nombre de les seves pel•lícules. També estaran present Antonio Banderas, que hi va amb “Haywire” (Indomable), d’Steven Soderbergh, o Uma Thurman i Robert Pattinson, al capdavant de “Bel Ami”, totes dues fora de concurs.

També estan confirmades les presències a Berlín d’Angelina Jolie, que debutarà com a directora amb “In the land of blood and honey”, centrat en el conflicte bosnià i inclosa a Berlinale Special, i de Juliette Binoche, amb “Elles“, en la secció Panorama.

També en Special S’hi projectaran “Fills dels núvols. L’última colònia”, dirigida per Álvaro Longoria i presentada per Javier Bardem, centrada en aquesta “guerra oblidada” del Sàhara, “Wilaya”,de l’espanyol Pedro Pérez Rosado rodada en un camp de refugiats sahrauís i “La chispa de la vida” d’Álex de la Iglesia.

Berlinale 2012 Meryl Streep

Meryl Streep serà guardonada amb l’Ós d’Or honorífic

L’actriu nord-americana Meryl Streep serà guardonada amb l’Ós d’Or honorífic en aquesta 62 edició de la Berlinale.

Estem molt contents de poder distingir a una estrella mundial i artista tan extraordinària com Meryl Streep amb l’Ós d’Or honorífic. El seu talent, de múltiples facetes, combina amb facilitat papers dramàtics i de comèdia“, va destacar el director de la Berlinale, Dieter Kosslick.

L’actriu ha estat convidada al Festival Internacional de Cinema de Berlín i va rebre en 1999 la Càmera de la Berlinale i en 2003 l’Ós de Plata a la millor actriu conjuntament amb Julianne Moore i Nicole Kidman per la seva interpretació en “The Hours” (Les hores), del director britànic Stephen Daldry. En 2006 també va estar present en la mostra berlinesa per a defensar “Last Radio Show” (L’últim show), del realitzador nord-americà Robert Altman, mort aquest mateix any.

El 14 de febrer, Streep recollirà l’Ós d’Or honorífic a tota la seva carrera en el Palau de la Berlinale amb motiu de la projecció de la seva més recent pel•lícula, “The Iron Lady” (La dama de ferro), de la cineasta Phyllida Lloyd, en la que encarna a la exprimera ministra britànica Margaret Thatcher.

En el marc d’aquest homenatge a l’actriu, la Berlinale projectarà sis cintes protagonitzades per Streep, entre elles “Kramer contra Kramer” de Robert Benton (1979) i “La decisió de Sofia”, d’Alan J. Pakula (1982), que li va valer l’Óscar a la millor interpretació femenina, “Memòries d’Àfrica”, de Sidney Pollack (1985), “Els ponts de Madison”, de Clint Eastwood (1995), “L’últim show” (2006) i “La dama de ferro” (2011).

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies