Delicades
8Valoració

No es tracta d’un espectacle nou per a la ciutat de Barcelona. Recordem que Delicades ja va passar pels nostres escenaris durant l’edició 2010 del Festival Grec de Barcelona. Després de 100 funcions, durant les quals han fet temporada a Madrid i una gira per tot el territori espanyol, Delicades torna a Barcelona per delectar-nos durant nou úniques setmanes.

Diu el propi autor i director, Alfredo Sanzol, que –entre d’altres coses- l’obsessiona la galàxia que creen les formes inconnexes i la unitat que s’aconsegueix a través del que aparentment no té unitat. Delicades és precisament això. En primer lloc, una forma inconnexa i una unitat irregular. L’espectador no aconsegueix seguir un fil argumental concret i fins al final de l’obra intenta esbrinar quin és el fil conductor de totes elles. Petits sketchs que tenen en comú alguns dels personatges. D’altres que no tenen res a veure i que no encaixen amb cap de les altres històries.

El cas és que aquesta forma té una explicació, i a més a més convincent. El record d’infantesa és una mena d’ensomni, difuminat i que anem farcint a cop d’imaginació. I així és com es planteja Delicades, com una finestra a un temps i a un moment concret, a través de la qual veiem un seguit de personatges dels quals no acabem de perfilar el seu vincle totalment. Però els imaginem i els situem.

Delicades també representa un acostament a les dones d’una època, uns perfils imaginats de les nostres àvies, però fugint del turment habitual en què cauen tots els creadors quan han de situar l’acció durant la Guerra Civil. Es tracta d’una visió diferent, capaç de trobar dins d’aquella tragèdia nacional, un espai per a l’humor, tot desdramatitzant situacions crítiques.

Les dones, interpretades de forma sublim per Mamen Duch, Marta Pérez, Carme Pla i Agata Roca. Les T de Teatre són sinònim d’èxit assegurat. Marca de la casa són els genials monòlegs que es gasten cadascuna d’elles i que esdevenen alguns dels millors moments de l’obra. Menció també per a les magnífiques interpretacions de Jordi Rico i Albert Ribalta, que acompanyen a les quatre fèmines per fer-ne la rèplica masculina. La diversitat de personatges que interpreten són una bona mostra de la seva sobrada versatilitat.

Delicades T de Teatre Teatre Poliorama

L’escenografia és senzilla, molt minimalista. Els personatges ja omplen l’escenari i no són necessaris gaires complements més. Al cap i a la fi, Delicades és un homenatge a uns personatges, als quals el director confessa que vol retornar el seu afecte, parlant amb elles i intentant comprendre quelcom que sabem que mai entendrem.

Advertim que no és una obra senzilla de forma i que durant els primers minuts desconcerta a l’espectador que busca la unitat. Transcorregudes unes quantes escenes, veiem que la unitat és el temps, el fragment i el retrat, no pas la continuïtat. Una bona proposta per a tots aquells que es vulguin acostar a la Guerra Civil sense dramatismes i amb un toc d’humor vers els personatges que en van sobreviure.


Es pot veure a: Teatre Poliorama
Text: Alfredo Sanzol
Intèrprets: Mamen Duch, Marta Pérez, Carme Pla, Albert Ribalta, Jordi Rico i Agatha Roca.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X