El mercader de Venècia
7Valoració

Considerades retrats de les grans emocions humanes i histories universals, les obres de William Shakespeare es presten com poques a l’actualització. Per què la vigencia atemporal dels temes que tracten permet exposar-los davant dels espectadors de maneres molt diverses sense traïr el text original. Entre aquests, hi ha els defensors afèrrims de mantenir l’original intacte i els qui conservant l’essència opten per modernitzar l’embolcall de la historia. Aquesta segona via és la que ha triat Rafel Duran per la seva versió de ‘El mercader de Venècia’ estrenada al TNC.

Que no estem davant d’un muntatge clàssic ens n’adonem des del primer moment, quan un càmera, la grabació del qual es mostra en una pantalla sobre l’escenari, filma un grup de manifestants que protesten contra les retallades o s’oculten darrera la careta d’Anonymous.

Acte seguit se’ns presenta la historia coneguda: el jove Bassanio, que pretén presentar-se com a pretendent de la bella Porcia, demana la suma de diners que l’avalin al seu amic Antonio. Aquest no compta amb liquidesa, ja que tots els seus diners estan invertits en mercaderies que naveguen cap a diferents mercats. Així que per ajudar el seu amic, Antonio decideix demanar els diners a Shylock, un prestamista jueu que estableix que si Antonio no li retorna el préstec en el plaç acordat se’l cobrarà amb una lliura de carn del seu deutor.

Però la forma de posar-ho en escena és a través d’un muntatge que resulta tant valent com xocant, mesclant el text de Shakespeare amb elements contemporanis. Aquests van des de convertir Porcia i les seves amigues en un grup de pijas d’urbanització de luxe, a personatges que es desplacen en plataformes elèctriques, festes plenes de nois vestits de conilletes de Playboy cantant cançons de Amy Winehouse, jueus que juguen a billar, pantalles de video, telèfons mòvils i diverses referències al context econòmic actual.

El mercader de Venecia TNC

D’aquesta peculiar manera, la reinterpretació de la historia proposada per Duran fa que per sobre de la comèdia romàntica, com definia Shakespeare la seva obra, ens trobem amb una representació que dóna més importancia a l’economia, a la cara amarga de l’amor i al xoc de religions. La part més frívola del text ho esdevé aquí encara més, amb uns enamorats molt superficials i moguts per interessos que van més enllà del pur amor. Fins al punt que el missatge sobre l’amor acaba resultant bastant desencisador. En canvi els temes més secundaris en l’original passen aquí a primera línea, posant de relleu la duresa de l’economia de mercat, les diferencies de classe, l’aleatorietat de la fortuna i els prejudicis i odi entre religions. Aquest últim punt, sens dubte recolzat per la interpretació de Ramon Madaula en el paper de Shylock, el millor de l’obra.

El secunden una divertida Anna Ycobalzeta com a Porcia, Roger Coma interpretant un Bassanio aquí més interessat a fer fortuna que a enamorar la jove hereva i Àlex Casanovas com el comerciant Antonio que en aquesta versió evidencia més que en les adaptacions clàssiques el seu interés homosexual pel seu jove amic.

El mercader de Venecia’ que ens presenta el TNC té un muntage àgil que treu partit a petits canvis en l’espai escènic per fer avançar l’acció sense grans transicions. El principal punt de controversia és que no és una completa remodernització de l’obra, ja que respecta el text original. Però sí que rega la historia de molts tocs moderns (més en la primera part que en una segona que recupera més el clàssic), alguns més encertats que d’altres. I en aquesta espècie de via del mig és on es referencia el públic que, tal com va passar el dia de l’estrena, es dividirà entre els defensors i els detractors del camí escollit per posar al dia de l’obra de Shakespeare.


Es pot veure a: TNC
Text: William Shakespeare
Intèrprets: Ramon Madaula, Àlex Casanovas, Roger Coma, Anna Ycobalzeta, Marta Domingo

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X