Memorias de la tierra
8Valoració

Entre la vergonya i l’esperança.

Miguel Brieva porta ja uns anyets compartint la seva particular visió del món a través de les vinyetes. Després de “Bienvenido al mundo: enciclopedia universal Clismón” (2007), “Dinero” (2008) i “El otro mundo” (2009), el segell Reservoir Books de Editorial Mondadori torna a ser l’encarregada d’apropar-nos la seva obra. I a la vista de la magnífica edició que han fet de “Memorias de la Tierra” sembla que n’estan contents de la seva col·laboració.

Memorias de la Tierra serveix a Miguel Brieva per recuperar en un sòl volum diversos treballs publicats en diferents mitjans i complementar-los amb una gran quantitat de treball inèdit, per convertir-ho tot plegat en una sòlida declaració de principis. Fent servir un alienígena per abstreure’s del temps i de l’espai que ens ha tocat viure, Brieva fa una bona repassada -crítica i filosòfica- a tot allò inherent a la “condició humana”. Vinyetes que parlen de la situació del mercat laboral, del medi ambient,  de les modes, del poder de la publicitat, dels perills d’una societat concentrada en l’Economía, de la pèrdua de certs valors, de política i fins i tot de religió.

A Memorias de la Tierra, molt més que en treballs anteriors, es nota l’esforç de Brieva per donar a l’obra un sentit unitari. Es nota, per suposat, en la seva temàtica i to, enfocats a fer-nos reflexionar sobre la nostra pròpia estupidesa, en fer-nos treure els colors avergonyits de formar-hi part d’un sistema viciat del que som responsables, per no dir culpables, i a fer-nos veure que hi han d’altres formes d’entendre el món i la nostra existència en ell. Però sobretot, aquest esforç es nota en l’encertada estructura del llibre. Memorias de la Tierra està dividit en nou capítols i un epíleg, cada un dels quals es conforma d’una introducció “alienígena” als temes, un recull de vinyetes que els il·lustren i un annex amb “documents humanoides”, una interessantíssima tria que fa Brieva de diferents textos amb reflexions i aportacions de diversos autors que ens ajuden a “una mayor comprensión de esta enigmatica especie” que som nosaltres.

Vinyetes de "Memorias de la Tierra" de Miguel Brieva.

Una estructura que per altra banda salva la distància existent entre il·lustacions de diferent impacte. Són moltes les obres recopilades i no totes podien ser igual d’inspirades. També s’ha de dir que algunes queden tan gravades a la retina (i la part del cervell a ella connectada) que resten importància a d’altres. Imatges com les de l’eslògan “Ábrete al mercado Laboral” del Ministeri de Treball, la de “La cirugía estética para animales”, la “televición” psicòpata o “la brigada de fuerzas especiales de Teresa de Calcuta”, són algunes de les moltes escenes que encaren romanen en les neurones del meu còrtex cerebral.

Publicat coherentment sota la llicència Creative Commons i fabricat a partir de fusta procedent de boscos i plantacions gestionades amb els més alts estàndards ambientals, “Memórias de la Tierra” aconsegueix enfocar la nostra mirada, reestructurar la nostra consciència i fomentar la nostra curiositat, per finalment deixar-nos anar en un espai molt ben definit pel títol del seu epíleg: “Entre la vergüenza i la esperança”.


Editorial: Mondadori (Reservoir Books)
ISBN: 9788439723394
Pàgines: 178
Preu: 20,90 €
Guió: Miguel Brieva
Dibuix: Miguel Brieva

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies