Háblame de amor
9.5Valoració

Secrets d’un matrimoni

Ediciones La Cúpula continua la publicació de l’obra de Robert Crumb amb un autèntic clàssic del còmic independent, “Háblame de amor”, la recopilació integral d’historietes autobiogràfiques sobre la seva vida en parella escrites i dibuixades al costat de la seva esposa Aline. Una obra mestra en edició de luxe que no s’haurien de perdre.

No sembla –afortunadament per a ells– que les intimitats d’alcova del matrimoni Crumb siguin d’interès habitual dels paparazzis que nodreixen les revistes del cor. Però els amants del còmic underground ansiosos de tafaneries no tenen per què preocupar-se: ells mateixos s’encarreguen, des de fa més de trenta anys, d’airejar els seus draps bruts. I, encara que són molts els autors d’historietes que han exhibit sense embuts les seves misèries quotidianes des de les pàgines de còmic, hi ha alguna cosa que fa realment únics als Crumb. Com la pròpia Aline s’encarrega de recordar, en aquest planeta viuen sis mil cinc-cents milions d’habitants i ells són l’única parella home/dona que dibuixen junts aquest particular “dietari en marxa” sobre els seus secrets matrimonials, per cert cada cop menys secrets.

Així doncs, els devots del còmic que s’apropin a aquest magnífic tom recopilatori trobaran un particular 2×1 de la literatura del mini jo; és a dir, una col·lecció d’historietes dibuixades en parella per dues plomes radicalment diferents que s’estimen i barallen indistintament en un còmic concebut com una particular forma de teràpia de parella. Com ens explica el propi Robert, l’autor d’aquest còmic és, en realitat, un curiós fenomen de fira, un fascinant monstre amb dos caps que combina l’estil plusquamperfet i ja clàssic d’ell amb el traç amateur i, a estones, singularment detallista d’ella (com demostra la seva obsessió per dibuixar el seu cabell, una activitat a la qual aquesta dona de forta personalitat ha lliurat, segons pròpia confessió, bona part de les seves energies).

Vinyetes de "Háblame de amor" de Robert Crumb i Aline Kominsky-Crumb.

Però més enllà de la singularitat de l’experiment, les aventures dels Crumb es gaudeixen perquè sovint hi apareix alguna cosa tan poc freqüent de veure als territoris de la ficció com és simplement… la “vida” –així, en brut–, amb totes les seves misèries quotidianes, d’acord, però també amb els seus inesperats moments de glòria. Com en la millor i més salvatge de les sitcoms matrimonials que puguin imaginar, els Crumb –en algun moment ells mateixos es defineixen amb encert com els Roper de l’underground–, ens ofereixen riures i picabaralles sense fi, sexe poc convencional (aquesta mania d’en Robert de muntar a collibè damunt l’Aline donaria molt que parlar en qualsevol divan) i també –com comprendran- una mica d’apatia conjugal i fins i tot algunes crisis, sense defugir els sentiments d’ira, gelosia, solitud o avorriment que la vida en parella pot, en ocasions, arribar a provocar. Però sobretot el que trobaran en aquesta sèrie d’històrietes hilarants i ultra-sinceres és AMOR, així amb majúscules, un amor, val a dir, allunyat de l’esperit cortès o de la passió popularitzada per la novel·la romàntica, però que no obstant això aconseguirà commoure al lector que decideixi ficar el nas en la intimitat dels Crumb com si regirés caixes de records o les fotografies d’un àlbum familiar.

Vinyetes de "Háblame de amor" de Robert Crumb i Aline Kominsky-Crumb.

Heterodoxos, una mica salvatges, políticament incorrectes, maniàtics (sobretot ell), inesperadament energètics (més aviat ella), “calents” (tots dos) i sobretot molt lliures: així són aquest parell de llunàtics que semblen haver trobat plegats una mena d’equilibri que els permet de sobreviure en aquest món sovint desconcertant. Si alguna vegada tenen la temptació de consultar qualsevol llibre d’autoajuda, en un intent de superar alguna crisi sentimental, millor llancin-lo per la finestra i capbussin-se en la lectura d’aquesta obra mestra (l’obra de dos mestres, és clar) que és “Háblame de amor”; la veritat és que no se’m passa pel cap un remei millor.


Editorial: La Cúpula
ISBN: 978-84-7833-957-0
Pàgines: 268
Preu: 35€
Guió: Robert Crumb, Aline Kominsky-Crumb
Dibuix: Robert Crumb, Aline Kominsky-Crumb

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X