"Cabaret Pompeya", d'Andreu Martín
8Valoració

La nova novel.la d’Andreu Martín, Cabaret Pompeya, situada a la convulsa Barcelona dels anys 20 i de la Guerra Civil, ha estat guardonada amb un dels premis de millor dotació econòmica de Catalunya, el Premi Sant Joan Unnim de literatura catalana.

Cabaret Pompeya era el nom d’un mític music hall del Paral.lel, on es podien escoltar els nostàlgics tangos de Gardel que estaven de moda, fins que va volar sencer per l’esclat d’una bomba. En aquella ciutat de les pistoles, comparable, segons l’autor, al Chicago de la mateixa època, en la qual hi havia morts violentes cada dia, tres amics són coneguts com els tres dels Pompeya. Els joves Miquel, Víctor i Fernando tenen vint anys, i comparteixen la seva assiduitat a un ateneu anarquista. No obstant, els esdeveniments els portaran per camins diversos, ja que un d’ells decidirà portar pistola i començarà a viure un perillós doble joc. L’amistat dels joves serà posada a prova durant l’època republicana, i encara més durant la Guerra i la dura repressió franquista.

Una, que és fan de l’Andreu Martín tant en la seva vessant negre adulta — cas de l’esplèndida Barcelona Connection– com quan explica les divertides aventures del detectiu adolescent Flanagan, i que també es delecta en les novel.les situades en la Barcelona trista i plena de desigualtats de la primera meitat del segle XX, està d’enhorabona davant de l’aparició de Cabaret Pompeya. En aquesta novel.la històrica i policíaca, l’autor ens ofereix un passeig per una ciutat plena de violència i d’obrers vivint en condicions de gran precarietat, mentre l’activitat industrial creava enormes riqueses. Els personatges centrals tenen tota la força i la credibilitat necessàries per convertir-nos en testimonis impacients de les seves vicissituds, i hom s’adona al final que no són més que víctimes d’uns esdeveniments que no poden controlar. La recreació de la vida en aquella Barcelona, que sembla gairebé impossible de creure vista des de la ciutat postmoderna i fashion del segle XXI, és sense dubte un dels grans atractius de la novel.la, juntament amb la prosa directa i amena de l’autor, que s’ha bolcat en aquest projecte de manera especial perquè es basa en moltes històries que va sentir a la seva família.


Editorial: Edicions 62
ISBN: 9788429768565
Pàgines: 656 pàgines
Preu: 22,50€

Andreu Martín va néixer a Barcelona el 1949. Durant deu anys va ser guionista de còmic i, després, va començar a escriure novel·les i encara no ha parat. Ha rebut un premi per Pròtesi (1979), novel·la que ha sigut portada al cinema per Vicente Aranda. Posteriorment n'ha escrit moltes d'altres com Por amor al arte (1982), Història de mort (1988), Barcelona Connection (1990), així com la sèrie juvenil del detectiu Flanagan, escrita conjuntament amb Jaume Ribera, que ha rebut diversos premis.
La seva obra ha estat traduïda a l'alemany, al francès, a l'italià, al neerlandès, al lituà, al basc i al bable. Ha rebut diversos premis com el Nacional de Literatura Juvenil (1989), el Deutsche Krimi Preis (millor novel.la policíaca publicada a Alemanya el 1992), el Hammett (de l'Associació Internacional d'Escriptors Policíacs, el 1989 i el 1993), Columna Jove (1994), Crítica Serra d'Or (1997), La Sonrisa Vertical (2001). Ha escrit també teatre i guions de televisió i cinema.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies